Inflatie voor 2023 geschat op ruim 42 procent

Het bestuur van de Suriname Economic Oversight Board (SEOB) heeft na zijn installatie op 1 juni 2023, zijn voorlopige conclusie over de situatie van onze economie kunnen weergeven.  De SEOB verklaart, dat de economie van Suriname aan het inkrimpen is. Volgens de cijfers was de inkrimping in het eerste kwartaal van 2023 rond de 0,7 procent. Toen bleven de wisselkoers en de prijzen in de winkels maar stijgen.

Het teken van  inkrimping is ook te merken aan het feit dat de totale importen zijn afgenomen met 17,5 procent, doordat er minder olie en handelswaar is geïmporteerd. De totale export is met 9,2 procent afgenomen,  vanwege een daling in de waarde van de goudexport. De SEOB zegt vervolgens dat de volume van de productie van de Surinaamse economie ver beneden het pre-Covid-niveau is. Volgens analyse loopt onze economie ook achter op de groei van de opkomende economieën (EMDEs) en de Caribische regio.

De SEOB heeft aangegeven dat als de maandinflatie het tempo van de maand mei aanhoudt voor de overige maanden, de inflatie voor 2023 geschat wordt op ruim 42 procent. Aan de hand van de steeds aanhoudende wisselkoers stijgingen en aangekondigde verhogingen van nutstarieven, wordt verwacht dat consumentenprijzen verder zullen toenemen in de komende maanden. De subsidies op electriciteit en water zullen naar verwachting verder worden afgebouwd, waardoor de risico bestaat dat prijsstijgingen op korte termijn zullen aanhouden, doordat zij gedreven worden door die kostenfactoren. Ondanks dat de schuldpositie van Suriname niet verbeterd is, gaan de afbetalingen door om het land uit haar default positie te halen.

More
articles