Denguegevallen in de regio blijven oplopen

In Zuid-Amerika en het Caribisch gebied is er sinds kort een aanzienlijke toename van het aantal personen dat met dengue geïnfecteerd raakt. De Annals of Internal Medicine publiceerde vanochtend de resultaten van een onderzoek dat gehouden is 20 juni 2023, waaruit bleek dat de meeste denguepatiënten de ziekte opliepen in het Caribisch gebied (31%) en Zuidoost-Azië (24%). Een recente studie, gepubliceerd door de Royal Society, geeft aan dat dengue-dragende muggen hun bereik uitbreiden met gemiddeld 6,5 meter hoogte en dat ze jaarlijks 4,7 km trekken. Dengue-infecties kunnen worden opgespoord door middel van goedgekeurde tests die worden aangeboden door Ulta Labs.

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid deelde eerder mee, dat Suriname waakzaam moet zijn. In het buurland Guyana is afgelopen week, net als veel andere landen in Zuid-Amerika, een aanzienlijke toename van het aantal personen met dengue geregistreerd. In heel Guyana werden in de afgelopen week 317 positieve gevallen geregistreerd. De Guyanese minister van Volksgezondheid, Frank Anthony, dringt er bij de bevolking op aan de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om zichzelf te beschermen. Anthony wees erop dat in heel Zuid-Amerika een toename is waargenomen van het aantal mensen dat door dengue is getroffen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwde vorige week dat gevallen van dengue dit jaar recordhoogtes kunnen bereiken, deels als gevolg van de opwarming van de aarde, die gunstigere omstandigheden biedt voor dengue-verspreidende muggen, de aedes-soort. De WHO verklaart dat gerapporteerde gevallen van dengue, slechts een fractie vertegenwoordigen van het totale aantal wereldwijde infecties, aangezien de meeste gevallen asymptomatisch zijn. Dengue is dodelijk bij minder dan 1 procent van de mensen.

Volgens de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC), is dengue een door vaccins te voorkomen infectieziekte. Denque wordt veroorzaakt door vier dengue-virussen en veroorzaakt onder andere koorts en spierpijn.

In ongeveer 125 landen is de ziekte endemisch. Dengue is aanwezig in Azië, de eilanden in de Stille Oceaan, het Caribisch gebied, Amerika, Afrika en Mexico. De CDC heeft onlangs Travel Health Notices uitgegeven met betrekking tot dengue-uitbraken in Amerika (2023), Afrika/Midden-Oosten (21 juli 2023), Costa Rica en de eilanden Azië/Pacific (28 juni 2023). De Pan American Health Organization (PAHO) en de World Health Organization (WHO) hebben in 2023 verschillende dengue-reisadviezen uitgegeven. Volgens het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC), vinden er jaarlijks ongeveer 400 miljoen dengue-infecties plaats.

 

More
articles