MOET ER ECHT EEN CORANTIJNBRUG KOMEN?

Suriname zal de brug over de Corantijnrivier niet alleen bouwen. Volgens minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken, die donderdag tijdens een persconferentie de laatste ontwikkelingen over de brug onthulde, is het zo dat de werkzaamheden morgen al stopgezet zouden worden als Suriname de brug alleen zou bouwen.

Er is daarom volgens Nurmohamed, goed overleg met Guyana, omdat Suriname en Guyana de brug samen zullen bouwen. De bewindsman zei verder, dat de bouw een uitvloeisel is van afspraken in Zuid-Amerika, dat alle landen moeten zorgen voor verbindingen over de rivieren. Waarom zo’n haast?

Waarom moet die brug er nomo nomo komen?  Terwijl andere delen in het land nog niet tot ontwikkeling kunnen komen wegens simpele zaken, zet deze regering haar zinnen op een brug die het land miljoenen zal kosten en misschien zelfs de criminaliteit zal verhogen. Soms is het goed dat je als land je op een bepaalde manier afzondert. Niet altijd heeft een tussenpoort tussen jou en je buurman een positief en beoogd effect. Je zal het nadeel merken, wanneer je buurman besluit je groenten uit je tuin te oogsten. We hebben het toch gezien met onze visserij op zee en de misdrijven gepleegd door de Guyanezen. We willen een hechte band met een land dat zijn rivieren heeft leeggeplunderd, maar nog steeds een hoog exportcijfer aan vis heeft. Waar halen ze die vis vandaan? Dit is slechts het begin! We zullen straks geen zeggenschap meer hebben over onze bossen. We moeten niet doen alsof onze neus bloedt en de goede buur uit willen uithangen. Niet alle buren leveren ons voordeel op. Welk voordeel hebben we aan Guyana? Dat is de vraag die we ons zelf moeten stellen. Welk voordeel heeft Guyana aan ons? Dan zullen we snappen, waarom er coûte que coûte een brug moet komen en Guyana er geen moeite mee heeft, ook al moet het alle kosten dekken.

More
articles