De recente presentatie door Rudolf Elias, waarin hij sprak over de unieke positie van Suriname als het groenste land op aarde en zijn potentieel in het licht van klimaatverandering, heeft geleid tot discussies over de weg van het land naar duurzame ontwikkeling. Na de presentatie haalde financiënminister Stanley Raghoebarsing, het belang van verantwoord bestuur en de rol van zowel de publieke als de private sector aan, bij het vormgeven van de toekomst van Suriname.
Bestuur en ontwikkeling
Minister Raghoebarsing benadrukte dat hoewel Suriname over een overvloed aan natuurlijke hulpbronnen beschikt, het bestuur van het land bepalend zal zijn voor het succes van het benutten van deze hulpbronnen ten behoeve van de bevolking. Hij benadrukte de noodzaak om verder te gaan dan louter een overvloed aan hulpbronnen en zich te concentreren op effectief beheer en bestuur om een rechtvaardige en duurzame ontwikkeling te waarborgen. ‘’De groene rijkdom van Suriname is een zegen, maar het vereist opzettelijke planning en uitvoering om de toekomst ontwerpmatig vorm te geven’’, aldus de minister.
Het veranderende mondiale landschap
De minister erkende dat de wereld een fundamentele economische verschuiving ondergaat, waarbij meer nadruk wordt gelegd op milieuoverwegingen. De transitie naar een groenere economie biedt Suriname een kans om zijn ontwikkeling af te stemmen op wereldwijde trends en zichzelf te positioneren als een game changer. Door duurzame praktijken op te nemen in zijn economisch kader, kan Suriname zijn groene troeven benutten om een meer welvarende en veerkrachtige toekomst te creëren.
De rol van de particuliere sector
Minister Raghoebarsing benadrukte het groeiende belang van de particuliere sector in het ontwikkelingslandschap van Suriname. Hij prees de particuliere sector voor het nemen van het initiatief bij het stimuleren van economische groei en erkende zijn rol bij het genereren van winst en het bijdragen aan de welvaart van het land. Hij benadrukte echter ook dat een sterk partnerschap tussen de publieke en private sector essentieel is. De rol van de overheid ligt in het zorgen voor goed bestuur, het waarborgen van de rechtsstaat en het opzetten van de nodige infrastructuur, terwijl de particuliere sector zijn expertise, innovatie en investeringen ter tafel brengt.
Samenwerking voor maximale impact
De minister benadrukte dat de ontwikkeling van Suriname geleid moet worden door een gezamenlijke inspanning van de publieke en private sector. Beide sectoren hebben verschillende verantwoordelijkheden en een symbiotische relatie is cruciaal voor duurzame vooruitgang. Door samen te werken, kan Suriname de beste resultaten voor zijn mensen bereiken. De recente oprichting van de SEOB door de particuliere sector, die de wens uitdrukte om actief deel te nemen aan het beheer van het IMF-programma, is een voorbeeld van de toewijding en het potentieel voor samenwerking.
Suriname staat op een cruciaal moment in zijn ontwikkelingstraject, met zijn groene activa en natuurlijke hulpbronnen die een enorm potentieel in zich dragen. De inzichten van minister Raghoebarsing onderstrepen het belang van goed bestuur, samenwerking en een evenwichtige aanpak tussen de publieke en private sector. Door gebruik te maken van zijn groene geloofsbrieven en duurzame praktijken toe te passen, kan Suriname zichzelf positioneren als een wereldleider op het gebied van verantwoord beheer van hulpbronnen. Het is door opzettelijk ontwerp en collectieve inspanning dat Suriname de volledige voordelen van zijn natuurlijke hulpbronnen zal ontsluiten, en een welvarende en duurzame toekomst voor zijn mensen zal verzekeren.