Staatsolie zoekt financiering voor inkomende offshore ontwikkeling

Om het offshore oliepotentieel van Suriname te ontwikkelen, is een hoger financieringsniveau vereist. Het staatsbedrijf Staatsolie stelde in het bijgewerkte jaarverslag voor 2022, dat het zijn zakelijke leningsfaciliteit met huidige geldschieters heeft gewijzigd en uitgebreid, aangezien kredietovereenkomsten nu financiering mogelijk maken voor de deelname van Staatsolie aan de offshore ontwikkeling. “Zoals recente marktomstandigheden suggereren, kan de hoeveelheid financiering die we nodig hebben, aanzienlijk toenemen. We bereiden ons al voor op financiering en houden in wezen alle haalbare opties open, zodat we een passende, op risico gebaseerde beslissing kunnen nemen tegen de tijd dat het eerste project commercieel wordt verklaard’’, aldus Staatsolie.

Het door TotalEnergies beheerde Blok 58 kan de eerste offshore ontwikkeling opleveren. Staatsolie heeft de mogelijkheid om met een minderheidsbelang naar Blok 58 te verhuizen, maar dat zal niet goedkoop zijn. TotalEnergies heeft gewerkt aan het identificeren van een oliepool met een lagere CGR (condensaat-gasverhouding) om een efficiënte ontwikkeling mogelijk te maken. Tot nu toe heeft TotalEnergies echter met succes twee ontdekkingen gecombineerd om een pool van ongeveer 500+ miljoen vaten olie te creëren. De eerste twee evaluatieputten van deze ontdekkingen waren positief, en nu de laatste oliebron binnenkort zal worden geboord, hoopt het bedrijf dat het 600-650 miljoen vaten olie zal bereiken.

Ander areaal op de radar omvat diepwaterblokken 42, 52 en 53 en ondiepwaterblok 7. Het grootste deel van het investeringsplan van 1,5 miljard dollar van het bedrijf voor 2022-27 wordt offshore toegewezen, met de rest voor duurzame energie en een geplande ommekeer van de 15.000 vaten per dag (b/d) Tout Lui Faut-raffinaderij in 2024.

Vorig jaar produceerde Staatsolie 6,14 miljoen vaten uit de onshore velden in Tambaredjo, Calcutta en Tambaredjo-Northwest, waarmee het de aanvankelijke doelstelling met ongeveer 190.000 vaten overtrof, wat het bedrijf deels toeschreef aan verbeterde oliewinning. Tout Lui Faut verhoogde ook de productie, met meer dan 300.000 vaten tot 3,3 miljoen vaten in 2022, waarbij de verkoop van geraffineerde producten in totaal 5,7 miljoen vaten bedroeg, vergeleken met 5,3 miljoen vaten in 2021.

More
articles