Er loopt momenteel een Amerikaans onderzoek tegen de twee Guyanese zakenlieden Nazar Mohamed en zijn zoon Azruddin wegens verdenkingen van witwassen, drugshandel en goudsmokkel. Dit is volgens Reuters bevestigd door vijf mensen die kennis hebben van de zaak en op basis van twee rapporten van inlichtingendiensten. De Mohameds hebben nauwe banden met de president van Guyana en enkele kabinetsleden, volgens een van de Amerikaanse inlichtingenrapporten en drie bronnen. De regering controleert de toegang tot uitgestrekte en nieuw ontdekte oliereserves voor de kust van het Zuid-Amerikaanse land. De Mohameds, eigenaren van Mohamed’s Enterprise, hadden zich vooral gericht op goudwinning en het wisselen van vreemde valuta voordat ze de afgelopen jaren uitbreidden naar de oliehandel en de lucratieve deal met Exxon veiligstelden.
De Mohameds worden momenteel onderzocht door de Drug Enforcement Administration (DEA), het Federal Bureau of Investigation (FBI), het Department of Homeland Security en andere Amerikaanse instanties, op verdenking van het smokkelen van cocaïne uit Colombia en illegaal gewonnen Venezolaans goud naar de Verenigde Staten, Europa en het Midden-Oosten, volgens de vijf betrouwbare bronnen. Volgens een van de inlichtingenrapporten worden de Mohameds ook verdacht van het witwassen van geld voor drugshandelaren en criminelen, waaronder gesanctioneerde Russische staatsburgers die in de regio opereren. Zij ontkennen elke aantijging.
De nauwe banden met de regering maken de Mohameds tot een invloedrijke kracht waarmee internationale bedrijven te maken kunnen krijgen als ze zaken willen doen in de snelgroeiende olienatie, volgens een van de Amerikaanse inlichtingenrapporten die door Reuters is ingezien. Volgens een van de inlichtingendocumenten die Reuters heeft ingezien, zijn de Amerikaanse autoriteiten van mening dat de familie Mohamed haar exportroutes voor goudmijnen gebruikt om illegaal gewonnen goud uit Venezuela en Colombiaanse cocaïne de wereld rond te smokkelen. Volgens het document vermoeden de Verenigde Staten dat de Mohameds Venezolaans goud via Brazilië naar Guyana smokkelen voor internationale export, onder meer naar het Midden-Oosten. De Verenigde Staten geloven ook dat de Mohameds hun goudsmokkelroutes gebruiken om verdovende middelen uit Venezuela en Colombia te vervoeren voor verdere verzending naar de Verenigde Staten en Europa, aldus het document.