Winstmarge uien terugbrengen naar 5%

‘’Al een maand zitten detailhandelaren zonder uien’’, zegt Dewnan Nanhoe van Dew’s productenhandel te Meerzorg. Volgens hem was het seizoen voor uien slecht in Nederland. “Dus ook daar minder verkrijgbaar”, aldus Nanhoe.

Voorts meent Nanhoe, dat met het vooruitzicht van een kleine winstmarge, de importeurs geen belangstelling meer hebben uien te bestellen, want het risico is groot dat wanneer een partij binnengehaald wordt, de helft bedorven is.

De handelaar stelt daarom de vraag hoe verder? Maar hij verwacht geen antwoord, echter hoopt hij wél dat een antwoord gevonden wordt voor het uienvraagstuk door het ministerie van Handel en Industrie.

Hoewel er enkele maanden geleden sprake was van een verlate verscheping van uien en aardappelen, werd de samenleving gerustgesteld, dat er geen schaarste zou zijn, toch schijnt er nu een slecht vooruitzicht te zijn met betrekking tot uien en misschien zelfs aardappelen.

Momenteel is het onbekend, of de samenleving rekening moet houden met een soortgelijke schaarste als in 2021. In die periode heerste een schaarste aan uien en aardappelen.

Vorige week stelde de minister van Economische Zaken, Rishma Kuldipsingh dat er voldoende uien in voorraad waren en geen reden was tot ongerustheid om uien te hamsteren.

Ook meende de bewindsvrouwe dat handelaren niet hoefden over te gaan tot prijsopdrijving.

“Ik doe bewust geen moeite om aan uien te komen, wanneer ik bijvoorbeeld van een derde of vierde persoon koop. Met een halve zak rottende uien, ben ik genoodzaakt in plaats van 70 SRD, wel 150 SRD voor een kilo te vragen, en dat brengt mij zeker op de zwarte lijst van Economische Zaken, en ze komen dan mijn bedrijf sluiten”, aldus Nanhoe.

More
articles