Mark Rutte stapt uit de politiek: ‘Het voelt goed om het stokje door te geven’

Mark Rutte stapt uit de politiek. Hij is niet beschikbaar als VVD-lijsttrekker bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen. Dat heeft hij maandagochtend gezegd bij aanvang van een debat over de kabinetsval. ‘’Er is de afgelopen dagen gespeculeerd over wat mij zou motiveren. Het enige antwoord is: Nederland. Mijn positie daaraan is volstrekt ondergeschikt. Zondag heb ik besloten dat ik niet beschikbaar ben als lijsttrekker voor de VVD bij de komende verkiezingen.”

Daarmee komt er een einde aan de lange politieke carrière van Rutte (56). Sinds 14 oktober 2010 is hij minister-president en daarmee de langstzittende premier van Nederland. Rutte wil de huidige demissionaire kabinetsperiode nog afmaken, maar daarna wordt hij niet opnieuw premier. ‘’Ik heb hier uiteraard goed over nagedacht sinds de ontstane situatie van vrijdag”, zegt Rutte. ‘’Ik heb zondagochtend de knoop doorgehakt. Ik denk dat dit het goede moment is om het stokje door te geven. Dat voelt goed.”

Rutte: ‘’Dat is iets wat je altijd doet met veel emotie en met gemengde gevoelens.” De demissionair premier heeft de VVD-partijtop zondagmiddag geïnformeerd over zijn besluit. ‘’Ik doe dit, omdat ik het een prachtige baan vind en er dolgraag voor zou knokken om door te gaan, maar tegelijkertijd moet ik elke keer bij verkiezingen afvragen: wat is nou verstandig? En dit voelt goed.” Hij noemt het ‘’een levenskeuze, die we allemaal een keer moeten maken’’. ‘’Dit is zo’n moment.”

Wie Rutte zal opvolgen als VVD-lijsttrekker, is nog onbekend. ‘’Voor de VVD geldt dat we goede mensen hebben”, zegt Rutte. „Ik ben ervan overtuigd dat er een goede lijsttrekker komt.” Rutte bedankt alle Nederlanders voor de steun die hij heeft gekregen als premier. VVD-partijvoorzitter Eric Wetzels laat weten dat het partijbestuur nog déze week een nieuwe kandidaat-lijsttrekker aanwijst.

Bron: Telegraaf

 

More
articles