BRANDGEVAAR EN HET TORENGEBOUW

Vorige week is er een inspectie geweest van het Torengebouw en is de recente schade opgenomen. Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname (SGES) onder leiding van Stephen Fokké, trof bij binnenkomst van beneden tot boven een complete ravage, veroorzaakt door zwervers/junks aan. “Airco-installaties en TL-armaturen zijn losgetrokken, documenten liggen her en der verspreid en de elektrische bekabeling is compleet gesloopt. Diverse ramen bleken open te staan.

Verontrustend is, dat in de kamer van de minister sporen van vuur zijn aangetroffen. Op de begane grond een tissue die met een aansteker of lucifer is aangemaakt. Dit is een ernstige situatie, daar het pand nog steeds niet is beveiligd ondanks alle berichtgeving”, aldus SGES. Dit is precies waarover wij het al jaren hebben en het feit dat de enorme toename van daklozen in de historische binnenstad niet wordt gecontroleerd. Daarbij breken deze zwervers in wanneer zij merken dat een pand geruime tijd leeg staat. Dit probleem is zoals wij weten, groter dan we denken en het is alleen maar erger geworden naarmate er geen opvang bestaat voor deze mensen. Nabij het gebied rondom het Kerkplein en op de stoepen van de Lim A Postraat, Mr. Dr. J.C de Mirandastraat, Waterkant en Watermolenstraat, wordt het straatbeeld al jaren ontsierd door de daklozen die de omgeving vervuilen. Zelf de Craft Market aan de Waterkant is tijden de covid-pandemie een hotel geworden waar overal vuil en ontlasting was te zien.

De Palmentuin die ooit diende als wandelpark, is ook al jaren geen aangename plek meer voor bezoekers. Dit probleem is zoals we al vooraf stelden, groter dan we denken. De diefstal en het slopen van onbeheerde historische panden is een probleem dat is ontstaan, omdat er niet voldoende bewaking is en daarbij zoeken deze daklozen een manier om aan ‘geld’ te komen, vaak voor de aankoop van hun drugs en niets anders. Nu er geconstateerd is wat voor ernstige ravage er is ontstaan in het Torengebouw, hopen wij dat het zwerversprobleem daadwerkelijk wordt aangepakt. Ook hopen wij dat ondanks alle schade in het pand, het antieke uurwerk wordt bewaakt, want er is wel geprobeerd onderdelen ervan te stelen. Het uurwerk lijkt volgens SGES in eerste instantie compleet te zijn, maar er is wel schade aangericht aan een onderdeel dat gedeeltelijk is verbogen en afgebroken. “De luidklok blijkt intact en ongeschonden te zijn, maar de schade aan de koepel is groot. Er is met de botte bijl te werk gegaan, waarbij 2×4 houten balken kapot zijn geslagen. De koperen platen van de koepel zijn van binnenuit losgescheurd/losgetrokken”, aldus SGES. Ter plekke werd door de directeur van Openbare Werken opdracht gegeven om noodmaatregelen aan het gebouw te treffen en voornamelijk aan de koepel en omloop. Wij van Keerpunt, kijken uit naar de noodmaatregelen die worden getroffen en hopen dat dit een duidelijk signaal is dat het kwaad al is geschied, maar het is niet te laat om de zaak goed aan te pakken, zodat erger kan worden voorkomen.

More
articles