In samenwerking met de Surinaamse regering heeft de eigenaar van het industrieterrein te Paranam erkend, dat dit gebied de meest geschikte gecentraliseerde industriële en zakelijke locatie is om de industriële groei van Suriname te ondersteunen. Meer dan 75 jaar lang was deze locatie een cruciaal knooppunt voor de aluminiumoxide-industrie. Suriname kan een onmiskenbaar voordeel van de bestaande industriële site van Paranam hebben, die gezien kan worden als een diepwaterhavenfaciliteit, vanwege de goed ontwikkelde wegeninfrastructuur, de nabijheid van de luchthaven en alle noodzakelijke industriële elektriciteits- en watervoorzieningen.
Door gebruik te maken van de bestaande infrastructuur, kan snel het economisch potentieel van Suriname gekatalyseerd worden. Investeren in de industriesite te Paranam, legt een stevig fundament onder onze ambities. Het biedt een ideaal platform om de groei van bedrijven in verschillende sectoren te stimuleren en ondersteunen. Door gebruik te maken van de reeds beschikbare diepwaterhaven, efficiënte wegverbindingen en de nabijheid van de luchthaven, kunnen investeerders de logistieke uitdagingen aanzienlijk verminderen en profiteren van het immense potentieel van Suriname.
Gezien het jaar 2023 een bijzonder jaar beloofd te worden voor Suriname, met belangrijke aankondigingen in de olie- en gassector (O&G) is dit een zeer goed initiatief, dat kan bijdragen aan het enorme spin-off effect dat verschillende industrieën zal genereren. Bovendien zullen de aanstaande ontwikkelingen in de O&G-sector een rimpeleffect creëren dat verder reikt dan de industrie zelf. Naarmate er nieuwe kansen ontstaan, zullen andere sectoren, zoals productie, transport, diensten en technologie, een exponentiële groei doormaken. Door nu in infrastructuur te investeren, kan de basis gelegd worden voor een bloeiend en onderling verbonden bedrijfsecosysteem.
POTENTIEEL PARANAM RAFFINADERIJ
Deskundigen als Danny Lachman, directeur Institute for Graduate Studies and Research (IGSR) en Derryck Ferrier, nu wijlen, van het Centrum voor Economisch en Sociaal Wetenschappelijk Onderzoek, zagen in 2018 geen heil in de ontmanteling van de Paranam-raffinaderij. Zij hadden daarom toen een plan gepresenteerd, namelijk Paranam ontwikkelen tot een industriecentrum, in het kort gepresenteerd. Lachman stelde dat vanuit technisch perspectief bekeken, de plant weer opgestart zou kunnen worden. De plant is er volgens hem slecht aan toe, omdat vanaf 2011, de noodzakelijke kapitaal- en onderhoudsinvestering stelselmatig achterwege zijn gebleven.
De plant is volgens hem op een onverantwoorde manier stilgelegd. Ten aanzien van de kosten om de plant weer op te starten, zegt Lachman dat die altijd minder zullen zijn dan het bouwen van een nieuwe plant. Hij denkt niet dat Alcoa de raffinaderij zal ontmantelen om vervolgens weer een raffinaderij op te zetten die al gauw 1.5 tot 2 miljard US-dollar zal kosten. Het allerbelangrijkste is de impact voor lokale ondernemers. Vanuit het perspectief van local employment en local business opportunity bekeken, is het ontmantelen van de raffinaderij een grotere klap dan de kansen die verkregen worden met de bouw van een nieuwe raffinaderij. Derryck Ferrier was toen van mening, dat een belangrijk punt voor het ontwikkelen van een industriecentrum voor Paranam, de toegankelijkheid is van het gebied voor vaartuigen. “Anders dan de Nieuwe Haven, is de haven van Suralco bij Paranam, goed bereikbaar voor boten die goederen vervoeren van en naar de buurlanden. De Surinamerivier is de enige rivier tussen de Orinoco en de Amazone die de potentie heeft om de grote Panama-schepen te ontvangen. Wat gedaan kan worden, is de rivier uitbaggeren. Om dit plan succesvol door te voeren, moet de aluinaardeproductie behouden worden, wat betekent dat de raffinaderij niet ontmanteld kan worden. Dit plan heeft te maken met de modernisering van Paranam tot een stad, hetgeen ook aan ondernemers nieuwe kansen zal bieden”, aldus Ferrier in 2018.
HERNIEUWDE ONTWIKKELING BAUXIETINDUSTRIE
In 2021 installeerde president Santokhi de Presidentiële Stuurgroep Alcoa/Suralco, met als uitganspunt om zoveel mogelijk voordeel voor de Staat Suriname te halen tegen de achtergrond van de nieuwe ontwikkelingen met betrekking tot de olie- en gasindustrie. “Ofschoon de bauxietindustrie door Alcoa is beëindigd, zullen we met de kennis van nu moeten constateren, dat er ook kansen zijn voor Suriname in het kader van de hernieuwde ontwikkeling van de bauxietindustrie”, aldus het staatshoofd. Voornamelijk in het kader van de olie- en gasvondsten, moeten deze ontwikkelingen opnieuw worden beschouwd, stelde het staatshoofd. Ons land kan in de bauxietindustrie een fundamentele sprong voorwaarts maken, na de olie- en gasvondsten voor de kust van Suriname. Vooral de gasvondsten en de daaraan gerelateerde potentiële beschikbaarheid van grote hoeveelheden goedkope energie, kunnen een belangrijke factor zijn met betrekking tot de ontwikkeling van het Bakhuysgebergte en het opzetten van een nieuwe bauxietindustrie.