De jurisdictie over de brug over de Corantijnrivier in de beoogde geïntensiveerde samenwerking tussen Guyana en Suriname, is nog steeds niet geregeld. De rivier is Surinaams grondgebied. ‘’De brug moet Surinaams bezit zijn, maar ook onder de jurisdictie van ons land vallen. Geen enkele Guyanees zal zeggenschap mogen hebben over hetgeen zich op de oeververbinding voltrekt’’, aldus de bestuursdeskundige August Boldewijn.
Hij bevestigt dat de jurisdictie van de brug over de Corantijnrivier onder ons land moet vallen. Daarbij wijst hij erop, dat niet het midden van de rivier, maar de linkeroever van de Corantijn, de grens met de twee landen -Suriname en Guyana – vormt. Tevens benadrukt Boldewijn dat de verkenning van de geoloog Barrington Brown (1871) met betrekking tot de grens tussen de beide landen, de juiste bevindingen als bewijsvoering toonde, en daarmee de grenskwestie opgelost had moeten zijn.
‘’Echter zijn het de West-Europese staten, maar zeker het Britse rijk, dat alles er aan heeft gedaan, zich te verzetten tegen de juiste grensverhouding tussen de beide landen’’, aldus Boldewijn. Vandaar dat volgens hem, nu Suriname voorbereidingen treft de brug over de Corantijnrivier te bouwen, het van belang is, de kwestie Tigri nadrukkelijk aan de orde te stellen, omdat ook de Guyanezen voordeel aan de brug zullen hebben.
Ook DA’91-voorzitter Angelique del Castilho, toont enige bezorgdheid, als de jurisdictie op de brug niet goed wordt geregeld. Ook als er spanningen tussen de landen in het geografische gebied zouden ontstaan. Het ABOP-assembleelid Edward Belfort is het eens met de benadering van Boldewijn.
De laatste meent dat de gunning van projecten door mag gaan, alvorens de bouw aanvangt, de kwestie Tigri moet worden opgelost.
Naar verluidt is het ministerie van Openbare Werken zover, om de eerste resultaten in de samenwerking tussen Guyana en Suriname om gezamenlijk een brugverbinding over de Corantijnrivier, te realiseren. Na een traject van voorbereidingen werd op 4 mei 2022 het ingenieursbureau WSP Caribbean opdracht gegeven, de nodige voorstudies te doen. De opdrachtgever voor dit onderzoek is de regering van Suriname.