‘Suriname moet tot top van olieproducerende landen gaan behoren’

De derde editie van de Suriname Energy, Oil & Gas Summit (SEOGS), met als thema: ‘Suriname is open voor business’, is net achter de rug. President Chandrikapersad Santokhi hoopt en streeft ernaar, dat Suriname tot de top van olieproducerende landen gaat behoren. Santokhi stelde, dat buitenlandse investeringen en goed bestuur van primair belang zijn om dit doel te bereiken. ‘’Er is geen ruimte voor politieke kortere wegen als we willen worden wat we kunnen zijn.‘’ Het staatshoofd benadrukte dat er alles aan gedaan zal worden om de olie- en gasindustrie tegemoet te komen.

Verschillende sprekers, regionale en wereldwijde vertegenwoordigers van internationale organisaties en de ministers van Energie van Trinidad en Tobago, de Dominicaanse Republiek en Guyana, benadrukten dat de Oil & Summit een succes is. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, was verheugd over het grote aantal deelnemers en bezoekers: ‘’Dit jaar hebben we 150 exposanten, deelnemers uit 40 landen, meer dan 200 sprekers en 560 topmanagers. Dat is indrukwekkend. Er worden meer dan 6.000 bezoekers verwacht. Dat is veel voor een land met 600.000 inwoners. Er zijn deelnemers uit 40 landen. In mijn ogen is dat een succes.” Verschillende sprekers gaven aan dat er behoefte is aan investeringen in energie, kunstmatige intelligentie en infrastructuur, waaronder wegen, luchthavens en havens.

Belangrijke gespreksonderwerpen waren: de uitdagingen en voordelen van een strategische regionale samenwerking; energie voor ontwikkeling en strategieën voor de succesvolle uitbreiding van energieproductie; energiezekerheid en duurzame ontwikkeling. Het programma benadrukte ook het belang van beleid en regelgeving die de rijkdom aan hulpbronnen van Suriname effectief beheren en tegelijkertijd technologieoverdracht, capaciteitsopbouw en economische diversificatie bevorderen. De bijeenkomst was gericht op het positioneren van Suriname als een belangrijke speler in de energiesector, het aantrekken van internationale belangstelling en het bevorderen van samenwerking tussen naties.

De minister van Energie en Mijnbouw (MEM), Antonio Almonte, vertegenwoordigde de Dominicaanse Republiek op de derde SEOGS. Almonte, vergezeld door de ingenieur Nisael Dirocie, MEM Director of Hydrocarbon Exploration and Production, nam deel aan de bijeenkomst en zei dat de activiteit diende voor de uitwisseling van recente ervaringen met olie- en gasexploratie en -ontdekking in Suriname en Guyana.

In zijn presentatie belichtte hij de vorderingen op het gebied van olie- en gasexploratie in het San Pedro de Macorís-bekken, door het bedrijf Apache, en belichtte hij de stappen die zijn gezet voor nieuwe olie-exploratie in andere gebieden van de Dominicaanse Republiek met een groot potentieel. Almonte zei dat hij ook de nadruk legde op het engagement van de regering onder leiding van president Luis Abinader met de energietransitie en de genomen beslissingen om investeringen in hernieuwbare energie aan te moedigen en voor de efficiëntie van de sector.

More
articles