Suriname dichterbij Final Investment Decision

‘Regering stimuleert olie en gas ontwikkeling Offshore’

De minister van Natuurlijke Hulpbronnen, David Abiamofo, zei gisteren tijdens de tweede dag van de Suriname Energy, Oil and Gas Summit (SEOGS) dat de Surinaamse regering achter Staatsolie staat als het gaat om de ontwikkelingen van de offshore olie en gas.   “Deze conferentie brengt internationale partners samen die nodig zijn voor de olie- & gassector en daarom ben ik zeer erkentelijk om deze aanwezigen toe te spreken. We zijn heel trots om deze 3de editie van de SEOGS te mogen organiseren met 150 participerende bedrijven, 800 delegates en meer dan 6000 geregistreerde bezoekers voor dit evenement. Hiermee kan ik al stellen dat deze summit een nog groter succes is dan die van vorig jaar. De overweldigende interesse in dit evenement geeft ons de indruk dat er heel veel interesse is in de verdere ontwikkeling van deze sector in Suriname”, aldus Abiamofo.

Suriname is tot nu toe erin geslaagd een groot aantal internationale oliemaatschappijen aan te trekken, zoals Shell, Chevron, ExxonMobil en TotalEnergies. Dit is volgens Abiamofo vanwege de internationale aandacht voor het Guyana- Suriname basin en dat heeft te maken met alle olie- en gaspotentieel offshore.

De Guyana- Suriname bassin heeft zijn potentie bewezen in de afgelopen jaren, vanwege het aantal commerciële olievondsten in Guyana vanaf 2015 en in Suriname sinds 2020. ‘Guyana startte haar offshore producties ruim 4 jaar na de vondsten en produceert nu 350.000 barrels olie per dag. Suriname daarentegen heeft vier decennia ervaring met  olieproductie met de on-shore olievelden en daarbij verwerken wij ook ruwe olie voor de lokale markt. In 2020 werd er in blok 58 de eerste commerciële olie gevonden door de maatschappijen TotalEnergies en Apache. Volgens onze laatste informatie komen wij steeds dichterbij de Final Investment Decision (FID) van deze maatschappijen. De FID is cruciaal voor Suriname voor de lang verwachte olie-hausse en voor verdere ontwikkeling van local content. De verwachtingen uit de offshore olie zijn, dat er meer dan voldoende oliepotentieel is, omdat die ligt in hetzelfde gebied als waar er momenteel olie wordt ontwikkeld in Guyana. Ook de kwaliteit van de olie is volgens analyse hoog net als die van Guyana. Volgens berekeningen kunnen wij ruim 6.5 miljard barrels halen uit offshore Suriname”, benadrukt de minister.

More
articles