Ramdin: Inzet Suriname voor behoud regionale belangen

Minister Ramdin van BIBBIS zei als eerste spreker bij de opening van de Suriname Energy Oil & Gas Summit (SEOGS), dat Suriname zich inzet voor het behoud van de regionale belangen. Hij noemde de SEOGS het grootste evenement, dat sinds 2021 in ons land is gehouden. “Suriname is open for business”, aldus Ramdin. Volgens hem is ons land betrokken bij het wereldgebeuren en is succesvol, actief tevens ontwikkelt het zich snel en sterk. De bewindsman wees erop, dat we deel uitmaken van verschillende regionale organisaties en noemde onder meer Acto, Amazon Cooperation Treaty Organization.

ACTO is een internationale organisatie gericht op het bevorderen van duurzame ontwikkeling van het Amazonegebied. De lidstaten zijn: Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Guyana, Peru, Suriname en Venezuela. De landen ondertekenden de akte van de organisatie op 3 juli 1978 en gewijzigd in 1998. ACTO werd in 1995 opgericht om de implementatie van het verdrag te versterken. Het permanente secretariaat werd later, in 2002, gevestigd in Brazilië.

Ramdin noemde SEOGS bij de aanvang van het evenement als een succes vanwege de grote belangstelling die getoond is uit verschillende landen (30). Voorts noemde de minister ook de afbakening van het wettelijke kader, dat in geval van processen, van toepassing is. Een belangrijke stap op weg naar de formulering van het wettelijk kader en in termen van “Suriname open for business”, meende Ramdin. Ook sprak de BIBBIS minister over ‘local content’ en bracht in herinnering dat het verbinden van stakeholders en de mogelijkheden voor het verder ontwikkelen en realiseren van het gewenste ‘local content’ beleid in Suriname. Volgens wat de minister naar voren bracht gaat ‘local content’ erom, dat multinationals naast het betalen van belasting, onder meer ook diensten afnemen van lokale ondernemers, die (eind)producten vervaardigen met onderdelen of ingrediënten van lokale bedrijven. Deze bedrijven krijgen hierdoor de ruimte te kunnen groeien en eventueel exporteren. Hierdoor wordt er meer werkgelegenheid gecreëerd en zal de arbeidersklasse er ook beter van worden. “Local content is van grote betekenis voor de economische ontwikkeling en vooruitgang van een land”, aldus Ramdin.

De soms zeer kritisch gebrachte presentaties door o.a. Helmut Haukes, Chief Executive Officer (CEO) van Haukes Group of Companies en Vinod Ramkhelawan, CEO bij Kuldipsingh Port Facility N.V., waren een eyeopener voor de aanwezige stakeholders en Surinaamse bedrijven. De presentaties brachten een zeer breedvoerige discussie op gang. De panel discussie werd geleid door Bryan Renten (VSB), Armand Zunder (Vakbeweging), Angelika Namdar (Adek), Sjoerd Poort (VSH), en Roy Shyamnarain (Professionele Dienstverlener). Allen waren het erover eens dat de basis om gespecialiseerd kader te creëren voor de diverse sectoren, bij de kleuterschool gelegd moet worden en dat vooral samenwerking de sleutel tot succes is.

Tijdens zijn spreekbeurt ging fiscaal jurist Roy Rijger, Tax consultant, in op de Local Content Strategy, Principles & Practices. “Lokale bedrijven zijn terughoudend om te investeren in het upgraden van capaciteit zonder de zekerheid dat er winst zal zijn”, stelt de jurist.

More
articles