Het Nederlandse aandeel in de slavernij

Hoe groot was het aandeel écht?

“Dit boek gaat over het ontstaan van de slavenhandel en de Nederlandse rol hierin. Wij moeten ons als Nederlanders er goed bewust van zijn dat wij het waren die er mee begonnen en dat wij een hoofdrol hierin gespeeld hebben.”

Als rasechte boerenzoon had Dirk Jan uit het Utrechtse Breukelen, het met zijn hooikoorts niet makkelijk. Op advies van de huisarts besloot hij als vijftienjarige een zomerbaantje als lichtmatroos op een schip te nemen. Zo kwam hij op jonge leeftijd in Noord-Afrika terecht, waar hij zijn ogen uitkeek. Na de zeevaartschool besloot hij dan ook stuurman te worden op de Grote Vaart, waar hij voor zijn achttiende al met een schip de West-Afrikaanse Nigerrivier op ging, zonder zeekaart. Van Afrika naar Cuba, Jamaica en Hispañola: droombestemmingen voor de jonge Dirk Jan.

De verschillen tussen hem en de Afrikanen werden hem nog duidelijker na zijn werk in de sector zwaartransport, waarbij hij elektriciteitscentrales en luchthavens plaatste op de meest afgelegen plekken op aarde en lessen gaf in economie aan universiteiten in de Filipijnen. In zijn nieuwe boek: ‘Pieter Stuyvesant – Het brein achter onze rol in de slavenhandel’, beschrijft Dirk Jan de Nederlandse rol in de slavenhandel in West-Afrika en het Caraïbisch gebied in de zeventiende eeuw, waarbij zijn persoonlijke ervaringen in het slavengebied (hij woonde ook in de Afrikaanse landen Bukina Faso en Tsjaad) duidelijk naar voren komen. Hij legt ook een duidelijke relatie tussen onze rol in de slavenhandel en de huidige explosieve instroom van asielzoekers. Dit boek met een zeer actueel historisch thema wordt op vrijdag 23 juni uitgegeven door Uitgeverij Boekscout.

In 1630 slaagde de West-Indische Compagnie (WIC) er in om het noordelijk gedeelte van Brazilië te veroveren. Het doel was suiker voor de Amsterdamse suikerbakkers. Om het tekort aan arbeiders op te vangen, importeerde men slaven uit West-Afrika. Voor dit doel veroverde men grote delen van de West-Afrikaanse kust. Uiteindelijk creëerde men meer dan 60 handelsposten op deze kust. Men was er heer en meester. Maar de Nederlanders verloren in 1654 Brazilië aan Portugal en dreigde een faillissement voor de WIC. Pieter Stuyvesant, directeur van Nieu Nederlant (onze kolonie in Amerika), bracht redding. Hij creëerde de Driehoekshandel, een handel van de Nederlanden naar West-Afrika, dan met slaven naar Curaçao en vervolgens met katoen, rum en tabak terug naar Nederland.

Over de auteur

Dirk Jan Barreveld (1941) werd geboren in Breukelen. Hij studeerde voor stuurman aan de Kweekschool voor de Zeevaart en voor marine reserve officier aan het Koninklijk Instituut voor de Marine. Hij deed in 1973 doctoraal examen in de gedragswetenschappen aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij gaf les als visiting professor aan een universiteit in Cebu, Filippijnen. Voor zijn werk als transportdeskundige bezocht hij vele malen West- en Centraal-Afrika en Zuidoost-Azië, hij woonde ook geruime tijd in Opper-Volta (nu Burkina Faso), Tsjaad, de Filippijnen en Maleisië. Hij was directeur van verscheidene transportbedrijven en bedrijfsleider van Schiphol. Hij schreef boeken en artikelen over onderwerpen zoals de Filippijnen, economie, luchtvaartveiligheid en de Gouden Eeuw.

More
articles