Gij zult geen andere goden voor Mijn Aangezicht hebben

Wereldwijd raken jongere generaties steeds meer gedesillusioneerd in de democratie, omdat bestaande structuren falen, ten gevolge van autoritaire heerschappij, corruptie en toenemende ongelijkheid in rijkdom en inkomen. Deze ongewenste trends moeten structureel worden omgebogen om democratische verbanden te herstellen en te ontwikkelen, maar kunnen niet worden bereikt door cosmetische ‘rebranding’ van oude politiek (Foa et al. Youth and Satisfaction with Democracy: Reversing the Democratic Disconnect?, Cambridge: Centre for the Future of Democracy, 2020). Iedereen praat, maar weet men eigenlijk wel waar het om gaat? Niet alleen om incompetentie, antisociaal gedrag, grootheidswaan, leugen, bedrog, oplichting en afgunst. In oude politieke stromingen vormen machtsmisbruik, willekeur en straffeloosheid vaste patronen.

Belangenverstrengeling, klassenjustitie en censuur binnen een maffia-achtige machtscultuur legaliseren democratuur. Corruptie, nepotisme, oligarchie en omkoping prijken bij politici en de rijken. Alles onder het mom van democratie, rechtsstaat en rechtsorde. Voortdurend en veel BS van politici om de schijn van democratische rechtsstaat op te houden. De afnemende aanhang onder de partijen van de oude politiek vertoont een volg-de-leider-mentaliteit, als gevolg van verafgoding of idealisering uit angst van politieke leiders of bevreesd zijn voor hen. Kontlikkers worden gegund en andersdenkenden gecriminaliseerd. Hierdoor worden verdeeldheid en onderlinge vijandigheid met een krabbenmentaliteit gecreëerd. Zijn de elite en de massa echt dom of kiezen ze voor verrijking en overleving via de weg van de minste weerstand? Als je in een betere wereld wilt leven, moet je dan niet bij jezelf beginnen? “Gij zult geen andere goden voor Mijn Aangezicht hebben” (Exodus 20:3 ).

Tegenhanger

De tegenhanger van de oude politiek is goed bestuur. Ja, ik weet, vertegenwoordigers van de oude politiek nemen die woorden ook vaak in de mond, maar dat heet lippendienst, ze prijzen het zonder de echte bedoeling te ondersteunen. Vergelijk zelf maar. Goed bestuur wordt getypeerd door integriteit van leiderschap, dat geen BS, machtsmisbuik, willekeur, belangenverstrengeling, klassenjustitie, censuur, corruptie, maffiacultuur en straffeloosheid kent. Integendeel, democratie, rechtsstaat, rechtsorde, transparantie, inclusiviteit, verantwoordingsplicht, responsiviteit, effectiviteit, efficiëntie en rechtvaardigheid zijn leidende beginselen. Het mens-zijn wordt centraal gesteld, waarbij elke vorm van discriminatie en voortrekken afwezig is. Recht op rechtvaardigheid zegeviert. Dus zonder aanziens des persoons. Gelijke ontplooiingskansen en mogelijkheden voor een ieder, sociale cohesie en maatschappelijke tevredenheid, zonder de vrijheid van meningsuiting en protesteren te onderdrukken, zijn de gewenste resultaten. Wie heeft het gevoel dat Suriname zelfs de schijn heeft van goed bestuur? Of ooit heeft gehad? Happy Father’s Day 2023!

Dr. Roy I. Bhikharie, PhD

Eerst het Volk, dan de Rest

More
articles