Na de schorsing van Guyana door het Extractive Industries Transparency Initiative (EITI) begin dit jaar, verklaarde president Mohamed Irfaan Ali publiekelijk, dat zijn regering de personen zal ontmaskeren die verantwoordelijk zijn voor de vertraging bij de voorbereiding van het vierde EITI-rapport van het land voor het jaar 2020. “Een of twee personen kunnen de geloofwaardigheid van een heel land niet op het spel zetten’’, zei Ali. “Ik heb het EITI-secretariaat heel duidelijk gemaakt dat dit in de toekomst niet meer zal gebeuren en dat personen zullen worden ontmaskerd en ter verantwoording worden geroepen.” Op het profiel van Guyana – op de website van het in Noorwegen gevestigde EITI – staat: ‘Suspended for missing deadline’. Dit was voor Guyana behoorlijk slecht voor zijn reputatie, aangezien hun economie valt en staat met de olie-inkomsten en wanneer zo een internationale organisatie je schorst, is dat een zeer kwalijke zaak. Guyana kreeg tot mei 2023 om alsnog het rapport in te dienen en dan zou de board van het EITI, een besluit nemen.
Lidmaatschap van dit orgaan is een teken dat een land zich heeft gecommitteerd om te werken aan systematische openbaarmaking van vitale extractieve gegevens, in overeenstemming met de internationaal aanvaarde best practices van de groep. Beleggers kijken naar het EITI om te weten dat de landen waarin ze willen investeren, zaken doen met respect voor natuurlijke hulpbronnen. Suriname is 24 mei 2017 lid geworden van het EITI. Vanaf dat moment had Suriname de verplichting om een transparant beleid te voeren binnen de mijnbouwsector. Daarbij werd ons land ook gecommitteerd jaarlijks het EITI-rapport te produceren en openbaar te maken. Het rapport is goedgekeurd door de Multi Stakeholders Group (MSG) die als voornaamste rol heeft het monitoren en begeleiden van het proces volgens de EITI-standaarden.
In juni 2022 maakte EITI op zijn website (https://eiti.org/board-decision) het besluit bekend van de board, dat Suriname niet in aanmerking komt voor verlenging van de rapportagetermijn voor boekjaar 2018 en 2019. Opgemerkt werd dat dit het vierde verlengingsverzoek van Suriname was en dat de omstandigheden niet als uitzonderlijk werden beschouwd. Wij vragen ons daarom af, wat er hiervan terecht is gekomen. Tot op heden is op de website van het EITI Suriname, alleen het rapport van 2016 en 2017 te zien, dus dat lijkt naar onze mening geen goed teken.
Het laatste Extractive Industries Transparency Initiative (EITI) rapport over 2017, werd in januari 2020 gepresenteerd aan de media en belanghebbenden. Dit rapport was reeds op 31 december 2019 gereed, want Suriname moest voorkomen om wederom geschorst te worden. Suriname werd wel op 26 februari 2019 geschorst, omdat het gefaald had het 2016 EITI-rapport vóór de deadline van 31 december 2018, te publiceren. Het rapport uit 2016 werd op 24 mei 2019 gepubliceerd, waarna de schorsing werd opgeheven. Dit betekende dat Suriname nog maar enkele maanden had om het rapport over 2017 af te ronden en te publiceren om te voorkomen dat het wederom geschorst werd. De directeur van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), Dave Abeleven, zei toen dat het 2016 EITI-rapport in mei 2019 gepubliceerd was en dat er daardoor weinig tijd over was om het 2017 EITI-rapport inhoudelijk kwalitatief op te stellen. Het rapport moest voor de deadline van 31 december 2018 gepubliceerd worden. De toenmalige minister van NH, Sergio Akiemboto, zei in 2020 dat het niet meer mag voorkomen dat Suriname geschorst wordt. De inhoud van het 2017 rapport was volgens Abeleven in vergelijking met het 2016 EITI-rapport, aanzienlijk verbeterd. Nu vragen wij ons af, waarom er zo weinig wordt gesproken over zo een belangrijk rapport en of ons land überhaupt nog het rapport 2018-2019 zal opleveren. Het is erg dat de Board van EITI ons de verlenging heeft geweigerd, want al die beleggers waarop wij zo zitten te wachten die moeten komen voor de offshore olie-ontwikkeling, kijken ook uit naar dit rapport. Wij willen graag meer informatie en hopen dat er duidelijkheid komt over hoe deze zaak naar behoren wordt opgelost en daarbij adequaat wordt aangepakt. Alle gekheid op een stokje, de wereld kijkt naar ons en dit is geen tijd om steken te laten vallen. We moeten ons van onze beste zijde laten zien en niet doen alsof dit zal overwaaien. Het buitenland heeft geen doofpot, zoals vele andere rapporten die nooit het daglicht zullen zien. Het EITI-rapport zal vroeg of laat gepresenteerd moeten worden als we serieus genomen willen worden.