Aangezien ik graag kennis neem over inzichten met betrekking tot onze zorg en al jaren participeer in lezingen en discussies, heb ik met belangstelling het artikel in De West van 26-5-23 gelezen. Goed dat de Survam eindelijk wat van zich laat horen!
En inderdaad heeft de voortdurende economische crisis vernietigende gevolgen, ook voor Particuliere Huisartsen (PHA), waartoe ook ik behoor. De afgelopen ongeveer twintig jaren, hebben ons geleerd dat de overheid niet in staat is orde te scheppen in de zorg, ook niet nadat door strijd van de Vereniging van Medici Suriname (VMS) tijdens de regering Venetiaan-Ajodhia na een marathon-onderhandeling tot 04.00 uur in de ochtend, ik denk in 1998, overeengekomen werd tussen de regering van Suriname en de VMS dat tarieven voor huisartsen en specialisten op basis van een tariefscalculatie door een onafhankelijke accountant tot stand zouden komen! Helaas hebben opeenvolgende regeringen de waarde en reikwijdte van deze overeenkomst niet begrepen en deze terzijde geschoven! De PHA is de enige groep die zich redelijk aan deze afspraak heeft gehouden. Maar helaas werden de gecalculeerde tarieven nimmer uitbetaald door de verzekeraars.
Echter zijn de verzekeraars wel er toe overgegaan tariefsaanpassingen te honoreren voor groepen, zonder dat er een tariefsonderbouwing was! Dit gedrag van de verzekeraars is een van de belangrijkste oorzaken van de ontsporing van de financiering van de medische dienstverlening. De tariefscalculatie en haar bouwstenen gaven fantastische mogelijkheden voor regels, afspraken, controle en kostenbeheersing!
Het gedrag van steeds hogere tarieven vragen heeft de Survam dus primair aan zichzelf te danken, immers heeft zij dus geen mogelijkheid om haar inputs en inzichten te doen toekomen aan de accountant!
Ik heb nooit gehoord of begrepen dat van de Survam verwacht wordt of werd dat zij met ongeveer 30 procent van de verzekerde populatie, de zorg nationaal in stand houdt of zou moeten houden! Onzin natuurlijk! Wat de Survam natuurlijk wel moet doen, is tijdig bedrijfsmatige tarieven betalen aan de PHA c.q. dienstverleners, in elk geval voor die groep die in overleg met en medebetaling door de Survam-tarieven door een accountant heeft laten berekenen. Dat zijn de particuliere huisartsen! Wanneer nu het resultaat van de accountant op tafel ligt en de Survam vervolgens bereid is maar een fractie te betalen van het gecalculeerde tarief, dan valt alle vertrouwen weg en stort de zaak in en gaan de meeste PHA in survival mode! En de zorg is vervolgens de klos! De desastreuze prijsstijgingen in ons land hebben ook op de praktijkvoering van de PHA desastreuze gevolgen! Het gaat dus om alle onderdelen van de bedrijfsvoering: personeel, verzekeringen, schoonmaakmiddelen, transport, nascholing, reparatie, airco’s, elektra, water, beveiliging, telefoon, inventaris, administratiekosten en alle andere kosten! De PHA moet alle goederen en diensten natuurlijk tegen marktconforme of commerciële tarieven inkopen. Hoe moet dat met slechts een fractie van het tarief? En wanneer de PHA nauwelijks kan functioneren, zijn werkethos compleet kapot gemaakt is, zijn de repercussies vernietigend voor de zorg!
Dat er geen opstand komt van de PHA is dus onbegrijpelijk, mogelijk door de extra betalingen die geëist worden welke het Staatsziekenfonds (SZF) in zijn schrijven aan de medici genoemd heeft. Maar het is thans overduidelijk dat de belangen van de PHA door haar vertegenwoordigers stelselmatig verkwanseld worden!
Hoe is het in mogelijk dat het accountantsrapport dat USD 14.000,- u leest het goed: USD veertiendduizend dollar, gekost heeft geen bindend karakter heeft! De accountant geeft allerlei mogelijke modellen aan waarover je dan weer de komende twee eeuwen met de verzekeraars kunt gaan onderhandelen! Precies wat NIET de bedoeling is geweest van de eis een tariefscalculatie door een accountant te bedingen in 1998! En ik kan het weten, ik zat er bij als onderhandelaar! De VMS heeft simpel verzuimd daaromtrent vooraf een schriftelijke overeenkomst te ondertekenen met de Survam en het SZF. Terwijl de Survam significant heeft bijgedragen aan deze accountantskosten! Van een accountant mocht je verwachten dat die onderzoek doet, adviezen geeft maar vooral ook op grond van feiten en omstandigheden een realistisch tarief presenteert, niet een discussiestuk van USD 14.000! Chaos dus!
De gigantische aantallen verwijzingen naar de tweede lijn, spreken boekdelen!
Wanneer het accountantstarief voor een praktijk van maximaal 1500 ingeschrevenen in januari 2023 SRD 144.50 (US 6.57) bedraagt, betaalt de Survam SRD 60, later gecorrigeerd naar SRD 100 en per 1 juni SRD 120. Ondertussen is het tarief SRD 252.90! De Survam betaalt dus minder dan 50 procent van het gecalculeerde accountantstarief! Het SZF betaalt slechts SRD 100, dus slechts 39,5 procent van het tarief! Ellende voor de PHA dus. Het moge duidelijk zijn dat de zorg reeds lang ingestort is, dat mag toch niet vreemd zijn?
Immers, een PHA-praktijk is een zelfstandige onderneming die voor eigen risico en rekening opereert! Een PHA koopt dus goederen en diensten in en moet daarvoor simpel marktconforme tarieven en prijzen betalen!
Met de huidige denigrerende tarieven mag geen fatsoenlijke huisartsenzorg verwacht worden! Het is onthutsend dat zulke grote commerciële bedrijven als ziektekostenverzekeraars en het SZF, die hun premies wel steeds weten aan te passen, om commercieel te kunnen floreren, de meeste PHA praktijken armlastig hebben gemaakt.
Bij aanbestedingen is het gebruik dat inschrijvingen onder de raming buiten beschouwing gelaten worden, omdat het ingenieursbureau ervan uitgaat dat een inschrijver onder de raming met goed fatsoen het geëiste product kwalitatief niet zal kunnen leveren of zal knoeien!
Het is toch schandalig dat PHA voor een hongerloon hun diensten moeten verlenen aan de medewerkers van de goudindustrie, Staatsolie en andere grote bedrijven!
Het is overigens wel frappant dat nu de Survam kennelijk enige commerciële heat voelt, zij om hulp schreeuwt richting overheid!
Liquiditeitspositie van de verzekeringsmaatschappijen? Ooit gehoord van de liquiditeitspositie van PHA praktijken? “Toenemende schadelast als gevolg van continue prijs en tariefsstijgingen”? Gelukkig zijn PHA-praktijken gevrijwaard van deze schadelast! Wat zielig voor de Survam! De Survam moet begrijpen dat zij moeilijk een product kan verkopen waarvoor zij niet de reële prijs wil betalen! De koper van het product zal vervolgens met de gebakken peren zitten en zal zich in de maling genomen voelen. Uiteraard geldt dit ook voor het SZF. Het is overigens moeilijk te begrijpen dat zelfs de grote bedrijven zich weinig zorgen maken over de kwaliteit van het product dat zij denken in te kopen voor hun medewerkers! Maar het zijn niet enkel de tarieven die de zorg vernietigd hebben! Laat dat wel duidelijk zijn! Het gaat misschien juist in de eerste plaats om al die randvoorwaarden waarvoor steeds aandacht gevraagd is, maar nimmer gehoor aan is gegeven. En dit zijn zaken die de Survam en het SZF keurig met de PHA geregeld konden hebben waardoor zoveel ellende voorkomen had kunnen worden!
Wat hebben de Survam en het SZF dus, nagelaten te doen:
- Het stellen van een maximum aantal van 1500 verzekerden per praktijk. Dus 1500 totaal voor ALLE categorieen verzekerden! Dit aantal was initieel 2000, doch door het roekeloos verstrekken van PHA-vergunningen door de regeringen de afgelopen tien jaar, is er chaos gecreëerd en is er nu een groot overschot aan PHA t.o.v. het aantal verzekerden.
2 Geen contracten meer aan PHA. Het aantal verzekerden per praktijk is geslonken tot ongeveer 1300, een onwerkbaar niveau. Voor de patiënt is een te drukke polikliniek een ramp, maar een dokter die onvoldoende patiënten ziet ook! Over dit soort zaken hebben ministers en directeuren van volksgezondheid zich nimmer zorgen gemaakt!
3 Bevorderen dat de toestemming voor PHA-vestiging zo spoedig mogelijk komt te liggen bij een in te stellen PHA Autoriteit. We hebben gezien dat ministers de afgelopen twintig jaar er een grote puinhoop van hebben gemaakt!
4 Vaststellen van richtverwijscijfers voor huisartsen, met name naar de tweede lijn.
5 Verplichte registratie van ziekteverlof met daarbij richtlijnen met de PHA afspreken. Het is toch een schande dat er ministeries zijn met een dagelijkse ziekteverzuim van wel 35 procent! De vakbondsleider van de Bacovenbonden heeft toch openlijk in de media verklaard, dat de aan deze bedrijven verbonden PHA, een belangrijke oorzaak is van de lage productie door roekeloos ziekteverlof te verlenen! Toen een medium in Nickerie een van deze PHA hiermee confronteerde, verklaarde hij doodleuk dat het klopt, anders loopt de patiënt weg naar een andere PHA die het wel doet! Gewoon chaos!
6 Relocatie kansloze praktijken en uitstroom oudere PHA.
7 Uitsluitend gevestigde PHA mogen de patiënten behandelen! Het is toch dwaas dat de PHA zich moet registreren en vergunning aanvragen, terwijl niet-PHA op poliklinieken patiënten behandelen!
8 Enkel aan voltijds werkende PHA contracten! Je kunt niet elders een voltijdse baan hebben en ook voltijds PHA zijn.
9 Bedrijfsmatige tarieven voor verrichtingen waardoor onnodige verwijzingen naar de tweede lijn worden voorkomen.
Dus beste Survam en SZF, wanneer u bereid bent de handen uit de mouwen te steken per 15 juni a.s. om de chaos in de zorg daadwerkelijk aan te pakken, starten wij met implementatie van de hierboven genoemde maatregelen!
Hiervoor heeft u de overheid niet nodig! Natuurlijk, in elk onderdeel van de zorg zijn er problemen: PHA, Specialisten, Ziekenhuizen, Verpleging, Geneesmiddelen, e.a.
Maar first things first: als eerste het particuliere huisartsen gebeuren krachtig aanpakken, het effect zal u verbluffen! Wanneer u een wolkenkrabber gaat bouwen, start u ook bij het fundament, toch? Toont u eens lef en daadkracht: Aan krokodillentranen hebben wij niets! U bent gewoon mede verantwoordelijk voor de chaos, net als de overhead en de medici! En wij hebben ook geen minuut meer te verliezen!
Met simpele maatregelen die wij samen binnen een week kunnen formuleren en implementeren, is de zorg ellende voor tenminste 50 procent organisatorisch opgelost!
Vervolgens kan door besparingen op verspilling herverdeling van fondsen op meer rationale gronden plaatsvinden en gaan niet slechts enkelen met de buit er van door! Deze reactie heeft niet als doel met u een polemiek aan te gaan, maar ook mocht niet de indruk gewekt worden dat u niet mede schuldig bent aan de collaps van onze zorg! Ziet u het als reactie van een goed ingewijde om asap snel met elkaar te overleggen om te redden wat er nog te redden valt! De Surinaamse ‘Zorgdam’, de PHA-zorg, is opgeblazen, de ravage is evident!
Rab William
Lid bestuur SZF, Vz. AA VMS, secretaris VMS, Lid RvC Apotheek Ligeon, Vz. bestuur RGD.