Ontwatering Suri Village moet niet via Morgenstond geschieden
De bewoners van de wijk Morgenstond, hebben al jaren – zowel in de droge tijd als tijdens de regenseizoenen – na elke grote regenbui te kampen met wateroverlast. In een schrijven aan president Chandrikaper-sad Santhoki, hebben de bewoners dit probleem aangekaart. “Door te bundelen in een buurtorganisatie, de Stichting Beter Wonen Morgenstond, hebben wij in 2022 onze rioleringen zelf grotendeels kunnen opschonen. Hierdoor bereikt het water veel sneller de kanalen die voor verdere afvoer naar het pompgemaal Morgenstond zorgen. Daarnaast hebben wij op eigen initiatief en eigen kosten, het afvoerkanaal bij het pompgemaal Morgenstond ontbost en uitgebaggerd. Hierdoor hebben wij de afwatering naar de Surinamerivier toe sterk kunnen verbeteren”, aldus de voorzitter van Stichting Beter Wonen Morgenstond, Roshan Jadnanansing en de secretaris Duncan Brunings.
Het probleem
“De bestaande ontwateringsinfrastructuur van de wijk Morgenstond is berekend voor de afvoer van water van slechts ons eigen gebied. Maar het is gebleken dat andere verkavelingsprojecten, met name de Suri Village-projecten, alhoewel zij over een eigen afwateringsinfrastructuur beschikken, hun ontwatering via de wijk Morgen-stond doen.
Dit gebeurt door middel van duikers onder de kruising van de Verlengde Gompert-straat met de Morgenstondlaan en Emelie Alvaresstraat. Hierdoor zijn die projecten altijd droog, terwijl de bewoners van de wijk Morgenstond steeds het kind van de rekening worden, met zware wateroverlast. De verkavelaar c.q. ontwikkelaar van de Suri Village-projecten pakt de verwaarloosde ontwateringsinfrastructuur van de eigen projecten maar niet aan”, aldus de organisatie.
De gevolgen
“Ruim 800 huishoudens, 2000 bewoners van de wijk Morgenstond, burgers,
belastingbetalers, stemgerechtigden te Morgenstond, worden door deze situatie stelselmatig blootgesteld aan wateroverlast. Dagenlang ondergelopen straten en terreinen, slecht werkende toiletten en afvoeren, waterschade aan poorten, poortmechanismen, omheiningen, muren etc., onhygiënische toestanden, stank, smurrie op opritten, opgejaagd ongedierte, en ander ongerief.”
De oplossing
“De oplossing is permanente afsluiting van de duikers onder de kruising van de Verlengde Gompertstraat met de Morgen-stondlaan en Emelie Alvaresstraat. Vorig jaar, in juni 2022, had de minister van Openbare Werken aan de bewoners van de wijk Morgenstond toestemming verleend om deze duikers dicht te gooien middels een kleidam. Daardoor hadden wij hadden twee maanden lang helemaal geen wateroverlast. Maar toen veranderde de minister onverwachts van gedachten en gaf de bewoners van de Suri Village-projecten toestemming de kleidam te verwijderen. Sedertdien zitten wij op Morgenstond steeds weer in de problemen.”
Wij vragen
Ten eerste dat u de duikers onder de kruising van de Verlengde Gompertstraat met de Morgenstondlaan en Emelie Alvares-straat permanent doet afsluiten.
Ten tweede dat u de verkavelaar c.q. ontwikkelaar van de Suri Village-projecten dwingt de ontwateringsinfrastructuur in dat gebied eindelijk ter hand te nemen, zodat deze projecten via de eigen infrastructuur kunnen afwateren op de Surinamerivier, en niet langer via de wijk Morgenstond. Dit verzoek, verwoord door de Stichting Beter Wonen Morgenstond, wordt ondersteund door de bewoners van de wijk, ter bewijze waarvan moge dienen de aangehechte handtekeningenlijsten. Daarnaast hechten wij aan: een eerder schrijven d.d. 1 mei 2023, verstuurd door de Stichting Beter Wonen Morgenstond naar de minister van Openbare Werken, waarop wij geen reactie hebben ontvangen. Onze hoop is op u gevestigd het daarheen te leiden dat wij vanaf dit jaar 2023, eindelijk droog zullen blijven”, stellen Jadnanansing en Brunings in het schrijven.