De behandeling van de strafzaak tegen de verdachte Ashwin Adhin, is op 15 mei 2023 voortgezet, waarbij de zaak stond voor pleidooi van zijn raadslieden. Tijdens deze zitting hebben beide advocaten van de verdachte gevraagd om hem vrij te spreken vanwege het feit dat er geen bewijs is dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan het ten laste gelegde. Op 16 juni 2023 zal de waarnemend procureur-generaal in haar tweede beurt reageren op hetgeen de advocaten hebben aangevoerd. Om even terug te gaan in de tijd, kunnen wij deze zaak weer naar boven halen voor onze lezers, waar de ex-vicepresident en tevens assembleelid, in november 2020 door de politie thuis werd opgehaald en vervolgens aangehouden in het kader van het strafrechtelijk onderzoek naar verduisterde en vernielde media-apparatuur op het Kabinet van de Vicepresident. In die periode werd al bekendgemaakt dat er een aantal personen was aangehouden dat werkzaam was op het Kabinet van de Vicepresident en zich schuldig zou hebben gemaakt aan diefstal en vernieling. De ex-vicepresident was naar verluidt, eerder die week opgeroepen door de politie om zich aan te melden, maar zijn advocaten hadden een schrijven gericht, waarin gevraagd werd in welke hoedanigheid hij wordt opgeroepen. Naar verluidt had een aantal verdachten dat werkzaam was op het kabinet, verklaringen afgelegd waarbij nu het vermoeden is ontstaan dat media-apparatuur met een waarde van SRD 1.5 miljoen is vernield in opdracht van de ex-vicepresident. Korpschef Roberto Prade bevestigde toen tegenover de media, dat Adhin wordt verdacht van vernieling. Adhin heeft vervolgens in augustus 2022 bezwaar aangetekend tegen zijn dagvaarding. Adhin wordt verdacht van het vernietigen van apparatuur op het kabinet waar hij destijds leiding aan gaf. De ex-vicepresident en twee medewerkers werden eerder aangehouden in dezelfde kwestie. Vanwege zijn hoge functie als politieke ambtsdrager werd Adhin in vrijheid gesteld. Volgens de voormelde medewerkers kregen zij de opdracht van de ex-vicepresident om over te gaan tot vernietiging van de apparaten. Het laatste wordt ontkend door Adhin.
Keerpunt weet inmiddels dat deze medewerkers niet zomaar zouden bekennen dat zij in ‘opdracht van’ deze vernielingen hebben gepleegd, want wij weten ook dat een groot deel van de apparatuur en het kantoormeubilair gewoon is weggedragen door een ‘groepje’ ambtenaren dat toen werkzaam was op zijn kabinet. Het verhaal van de overheidsvoertuigen die voor een appel en een ei verkocht zijn onder de regering Bouterse-Adhin, zijn wij echt niet vergeten en daarbij zijn er nog tal van zaken die niet in de haak zijn, die ook in opdracht van deze ex-vp zijn uitgevoerd. Hiermee willen wij aangeven, dat wij het niet eens zijn met de eis van vrijspraak voor deze man, want hij heeft absoluut geen tien schone vingers en ook geen rein geweten.
Toen de regering Santokhi overnam in 2020, waren kantoormeubilair, computers (hardware en software) printers en diversen, allemaal goederen met belastingpenningen aangeschaft, gestolen door paarse figuren die zich realiseerden dat ze het veld moesten ruimen. Apparatuur van het Nationaal Informatie Instituut (NII) werd weggedragen naar de woningen van de vertrekkende paarse elementen. Ook video- en fotoapparatuur werd verduisterd. Spullen die in het buitenland tienduizenden dollar kosten. En dan ook nog komen liegen door te verklaren dat men wegens Covid-19, laptops en computers naar huis heeft gebracht om daar werkzaamheden ten bate van het NII te verrichten. Maar de spullen werden niet teruggebracht. Ook op het Kabinet van de President werd de zaak leeggestolen en kwam men met tal van leugenachtige excuses aandragen. Maar het bleef niet bij de kantoorinventaris. Reeds kort na het bekend worden van de verkiezingsuitslag was het bekend, dat alles in het werk werd gesteld om documenten van voertuigen aan de staat behorende, te wijzigen om voertuigen te kunnen verduisteren. Op het Kabinet van de President verdwenen maar liefst dertien pick-ups van het merk Ford, type Ranger, die een zeer recent bouwjaar vertegenwoordigen. Wij zijn nog steeds van mening, dat deze voertuigen opgespoord en teruggebracht dienen te worden, om desnoods tegen de getaxeerde waarde te verkopen. Maar niet louter op het Kabinet van de President en het Kabinet van de Vicepresident was er sprake van grootschalige autodiefstal. Op zeker vijftien departementen vond er diefstal van auto’s plaats. Meneer Adhin is haantje de voorste om te liegen en zaken te ontkennen en met een beschuldigende vinger te wijzen naar een regering Venetiaan, die dertien jaar geleden aan het NDP-geboefte diende over te dragen. Wel, laten we de zaken stellen zoals ze waren bij de overdracht van Venetiaan. Venetiaan en zijn governor op de Centrale Bank van Suriname en zijn minister op Financiën, respectievelijk André Telting en Humphrey Hildenberg, konden met opgeheven hoofd en elk tien schone vingers opstappen in 2010, want ze hadden niet gestolen en lieten minimaal 700 miljoen US-dollar aan monetaire reserves in de moederbank achter. Heel bewust en op een misdadige wijze heeft de regering Bouterse II, een totaal financieel geruïneerde staatskas versneld aan de regering Santokhi overgedragen. Haar zogenaamde ‘superboef’ op Financiën, is tijdig het land uitgevlucht, net als een aantal andere veroordeelden en dat zegt al genoeg over de manier waarop men toen omging met staatsmiddelen. Dus als Adhin nog steeds volhoudt dat hij tien schone vingers heeft, is het Openbaar Ministerie welkom om een kijkje te nemen in ons archief, dat thans voor een groot deel ook digitaal te vinden is op onze website.