Activiste Asawini uitgezet

De activiste Regita ‘Asawini’ Edenburg, is gisteren het land uitgezet. De activiste die een Nederlandse nationaliteit heeft, werd via Frans-Guyana het land uitgezet. Dit zorgde voor afkeuring in de gemeenschap, daar de advocaten van de verdachte niet op de hoogte waren van haar deportatie. Zij zeggen dat door de procureur-generaal daarover nog een besluit genomen moest worden. De activiste werd eerder aangehouden op verdenking van diefstal en bedreiging. Deze aangiften werden later ingetrokken. Echter werd haar aanhouding verlengd, daar volgens het Openbaar Ministerie (OM) de voorlopige verblijfsvergunning van de activiste reeds in maart was ingetrokken en ze zich dus illegaal in het land bevond.

De advocaten zeiden in gesprek met een lokaal medium, dat ze bezig waren met een kort geding om de uitzetting te verhinderen. Toen ze het verzoek indienden, bleek dat kort daarvoor Asawini via Frans-Guyana het land al was uitgezet. Zij werd daarvoor van het cellenhuis Geyersvlijt gehaald en gebracht naar minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie.

De raadslieden van de activiste hebben geen contact gehad met hun cliënt. Zij vinden de gang van zaken heel vreemd. De juristen zullen alsnog het kort geding inzetten, omdat niet gemotiveerd is aangegeven, waarom hun cliënt werd uitgezet. De motivering en bewijzen waaraan zij zich schuldig zou hebben gemaakt, zijn onduidelijk. Gisteren maakte de familie van Asawini zich zorgen, omdat zij zonder telefoon en goede kleren het land was gezet. Volgens hen was zij nergens te bespeuren, nadat zij contact hadden gemaakt met de Franse politie. Of er intussen nadere informatie is, is niet bekend.

More
articles