‘Zorgsysteem dreigt in elkaar te storten’

70% bevolking verzekerd op basis van achterhaalde premies

De Surinaamse Vereniging van Assurantie Maatschappijen (SURVAM), heeft onlangs een schrijven gericht aan de minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, waarin zij dringend de aandacht vraagt voor de ontwikkelingen binnen de zorgsector in Suriname. De SURVAM benadrukt in haar schrijven, dat de particuliere verzekeringsmaatschappijen wederom kampen met enorme uitdagingen door de ontstane druk op de tarieven binnen de zorgsector in Suriname als gevolg van de voortdurende economische crisis.

‘’Ondersteuning/regulering vanuit de overheid teneinde een beheersbare financiering van onze gezondheidszorg te bewerkstelligen, is essentieel. Het is onredelijk van de SURVAM te verwachten dat zij alleen door hogere tarieven en tijdige betaling, de zorg nationaal in stand houdt. De SURVAM vertegenwoordigt een relatief klein deel van de populatie en kan niet de hoofdfinancier zijn van tijdige inkomsten voor zorgverleners, waarbij ook nog continu de druk wordt opgevoerd om tarieven verder te verhogen.

Het voortduren van deze situatie zal er uiteindelijk in resulteren dat er differentiatie ontstaat in toegang en kwaliteit van zorg in de verzekerde populatie.  Wij zijn geen voorstander van een dergelijke ontwikkeling”, aldus de SURVAM.

Premies

De SURVAM stelt voorop, dat er een toenemende eis is voor tariefsaanpassingen vanuit de dienstverleners, waarbij meerdere tariefsaanpassingen worden geëist binnen één jaar. De SURVAM is continu in onderhandeling met dienstverleners en heeft het gevoel in een vicieuze cirkel te zitten. “Toenemende schadelast als gevolg van continue prijs- en tariefsstijgingen, die van invloed zijn op de liquiditeitspositie van de verzekeringsmaatschappijen. Zoals ook u weet, worden de premies vastgesteld voor een jaar en kunnen wij tussentijds geen aanpassingen doorvoeren.”

De SURVAM kan haar premies niet steeds aanpassen, uit hoofde van haar maatschappelijke rol in de samenleving. “Echter bestaat de indruk dat zij de enige is die daar rekening mee houdt. Uiteindelijk zal de financiering ook aangepast moeten worden voor niet-SURVAM verzekerden, aangezien met de huidige tarieven die gehanteerd worden voor het niet-SURVAM-deel van de populatie, de zorg niet in stand gehouden kan worden. Wij  merken  steeds  vaker  dat  patiënten  moeten bijbetalen  voor zorg vanwege  het  feit  dat  de  dienstverleners  eenzijdig  en ongecontroleerd hun tarieven aanpassen. Dit terwijl dat bij wet verboden is. De controle op de naleving vanuit de overheid of wettelijke instanties, ontbreekt in deze.”

Circa 70 procent van de verzekerde bevolking is via de staat verzekerd op basis van achterhaalde premies. SURVAM stelt dat 30 procent  van  de  bevolking niet kan opdraaien  voor het financieringsgat c.q. het in stand houden van de zorg. “Er dient dringend verandering te komen in deze situatie anders dreigt het hele systeem in elkaar te storten”, aldus de SURVAM. De SURVAM is van mening dat er dringend  interventie vereist  is in de zorg.

More
articles