Surinames oliehausse kan binnenkort weer op koers komen

Het afgelopen jaar was bijzonder turbulent voor Suriname. Een snel verslechterende economie, gewelddadige protesten tegen de regering en toenemende politieke onzekerheid wegen allemaal op Surinames ontluikende oliehausse. Dit zijn enkele van de redenen dat de 50 procent partners in Blok 58 offshore Suriname, Apache en TotalEnergies, het nemen van een definitieve investeringsbeslissing over de ontwikkeling van het blok uitstelden. Hoewel er aanzienlijke onzekerheid is ontstaan ​​over de vooruitzichten voor de oliehausse in Suriname, die door de regering wordt gezien als de oplossing voor de economische problemen van het land, komt er eindelijk goed nieuws.

TotalEnergies, dat er vorig jaar voor koos om de definitieve investeringsbeslissing van meerdere miljarden dollars, of FID, voor Blok 58 offshore Suriname uit te stellen, heeft onlangs aangekondigd, dat het twee Production Sharing Contracts (PSC’s) heeft getekend met de nationale oliemaatschappij Staatsolie. De PSC’s zijn voor de blokken 6 en 8 in ondiep water, waar TotalEnergies een werkbelang van 40 procent heeft en de operator is naast QatarEnergy met 20 procent en Staatsolie nu 40 procent controleert.

Beide blokken grenzen direct aan Blok 58, waar TotalEnergies, de operator en partner Apache vijf commerciële olievondsten hebben gedaan en momenteel evaluatieboringen uitvoeren. De ondiepe wateren voor de kust van Suriname zijn onderbelicht en volgens Staatsolie, wijzen zowel seismische als andere geologische gegevens erop dat het gebied zeer waarschijnlijk is voor de aanwezigheid van koolwaterstoffen. Dat perspectief wordt ondersteund door industrieanalisten die geloven dat de ondiepe kustwateren van Suriname, vooral in de buurt van de internationale zeegrens met Guyana, en diepwaterblok 58, een aanzienlijk exploratiepotentieel bieden. Dit wordt volgens S&P Global Commodity Insights ondersteund door de olie-ontdekking van CGX Energy met de Kawa-1-exploratieput in het noordelijke deel van het Corantijnblok voor de kust van Guyana. Het Corantijn Block, waarvan CGX de operator is met een werkbelang van 32 procent en de rest in handen is van Frontera Energy, grenst aan Blok 58 en Blok 6 voor de kust van Suriname. Inderdaad, CGX Energy lijkt olie te hebben gevonden met de Wei-1 wildcat-put, bijna 9 mijl ten westen van de Kawa-1-put, ook in het noordelijke deel van het Corantijnblok. De put die in januari 2023 werd geboord en tot 20.500 voet moet worden geboord, kampt met problemen en vertragingen, hoewel CGX onlangs heeft bevestigd dat deze binnen de geplande periode zal worden voltooid. CGX kondigde begin mei 2023 aan, dat de Wei-1 wilde boorput meerdere oliehoudende intervallen is tegengekomen in het westelijke kanaalwaaiercomplex in formaties van Maastrichtiaanse en Campaanse leeftijden. De oliehausse in Suriname werd opgeschort door de onzekerheid die werd gecreëerd doordat TotalEnergies de FID voor Blok 58 uitstelde tot ten vroegste 2024. Staatsolie, die het contractuele recht heeft om 20 procent van Blok 58 te exploiteren, heeft onlangs bevestigd dat het verwacht dat de FID ergens volgend jaar zal worden gemaakt. Patrick Pouyanné, CEO van TotalEnergies, wees op inconsistenties tussen seismische gegevens en boorresultaten als reden voor het uitstellen van de FID. De minder gunstige voorwaarden van de PSC’s van Suriname, in vergelijking met buurland Guyana, samen met verhoogde politieke spanningen in de voormalige Nederlandse kolonie wogen ook op de beslissing van TotalEnergies. Dit komt omdat naar schatting minstens USD 10 miljard nodig is om Blok 58 te ontwikkelen en naar de eerste olie te brengen.

Daarom willen Total Energies en Apache voor een dergelijke enorme kapitaalinvestering er zeker van zijn dat ze een goedkope, commercieel duurzame oliebron met een lange levensduur ontwikkelen. In de resultaten van TotalEnergies over het eerste kwartaal van 2023, legde Pouyanné verder uit dat een ander probleem dat zich voordoet, de hoge olie-gasverhouding is voor de ontdekkingen in Blok 58, die de efficiënte exploitatie van de tot nu toe ontdekte olie verhindert. Als gevolg hiervan is TotalEnergies gericht op het identificeren van potentiële bronnen met lagere olie-naar-gasverhoudingen. De Franse energiegigant probeert 600 miljoen tot 650 miljoen vaten commercieel winbare oliebronnen te identificeren, voordat hij naar de volgende ontwikkelingsfase gaat. Dit heeft de eerste olieproductie vertraagd, die oorspronkelijk in 2025 was verwacht, met die belangrijke mijlpaal voor Surinames ontluikende oliehausse die nu in 2027 wordt verwacht. Er is echter goed nieuws, aangezien TotalEnergies doorgaat met het uitvoeren van taxatieboringen op het blok. De succesvolle boor- en stroomtesten van twee putten bij de Sapakara olie-ontdekking in 2020 zijn een goed voorteken voor de ontwikkeling van Blok 58. Volgens Apache identificeerde de laatste stroomtest bij de Sapakara South-2 put een onderling verbonden bron met minstens 200 miljoen vaten olie. Het is de Sapakara-ontdekking die waarschijnlijk de eerste operatie zal worden die in Blok 58 wordt ontwikkeld door TotalEnergies en Apache, vooral nu de totale geschatte olievoorraden zijn opgewaardeerd tot meer dan 600 miljoen vaten.

Dan is er de Baja-1 olie-ontdekking van Apache in het naburige Blok 58 om te overwegen. Apache kondigde in augustus 2022 zijn allereerste vondst aan in Blok 53 met de Baja-1-exploratieput. De put, die 7 mijl ten westen van de Krabdagu-ontdekking in Blok 58 ligt, werd geboord tot een diepte van 5.290 meter of 17.356 voet vond op 35 meter olie in het Campaniaanse interval.

Deze ontdekking is belangrijk, omdat wordt aangenomen dat deze zich bevindt in dezelfde petroleumvaarweg die door het Stabroek-blok en het noordelijke deel van het Corantijn-blok in de kust van Guyana loopt naar Blok 58 voor de kust van Suriname.

Al bijna vier jaar rekent een fiscaal Suriname op de enorme economische meevaller die een succesvolle exploitatie van de offshore oliebronnen van Suriname zal opleveren. President Chandrikapersad Santokhi staat politiek en financieel onder aanzienlijke druk door de door het IMF opgelegde bezuinigingsmaatregelen, waardoor de regering een reeks subsidies voor brandstof en andere essentiële zaken stopzette, wat in februari 2023 tot rellen leidde vanwege de financiële lasten voor de meest arme Surinamers.

Er was ook aanzienlijke druk op Santokhi om de staatsschuld van Suriname te herstructureren, aangezien zij sinds 2020 driemaal in gebreke is gebleven tijdens de pandemie. Een recente deal met particuliere schuldeisers met betrekking tot USD 675 miljoen aan obligaties zorgt ervoor dat investeerders een haircut van 25 procent nemen, terwijl ze een nieuwe USD 650 miljoen obligatie ontvangen. Er is een nieuw compensatiemechanisme gekoppeld aan de nieuwe obligaties, een door olie gedekt effect dat extra rendement uitkeert aan investeerders uit de olieroyalty’s die Suriname verdient uit Blok 58. Dat instrument, dat afloopt in 2050, zal 30 procent van de verdiende olieroyalty’s betalen door Paramaribo aan obligatiehouders nadat de eerste USD 100 miljoen aan de overheid is toegewezen. Dit is nog een reden waarom Suriname ernaar verlangt dat TotalEnergies en Apache de FID voor Blok 58 maken.

More
articles