De stof in de grote witte zakken die sinds vorige week nabij het Stuwmeer werden gesignaleerd, bevatten geen cyanide, zoals eerder werd beweerd, maar calcium oxide (CaO). In de metaalindustrie wordt CaO gebruikt om verontreinigingen in erts te verwijderen. Het wordt gebruikt als droogmiddel en als tussenproduct bij de productie van calciumhydroxide (gebluste kalk). CaO wordt ook ingezet bij de afvalwaterreiniging om de zuurgraad te verhogen en om fosfaten en andere verontreinigingen te verwijderen.
De redactie verneemt, dat Haukes als bedrijf dat gecertificeerd is voor het transporteren van gevaarlijke stoffen, opdracht heeft gehad van het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu, om de zakken die bij het Stuwmeer staan, te verwijderen. De zakken bevatten volgens onze bron inderdaad calcium oxide (CaO) en ook nog een soort van cement, doch onze bron benadrukte, dat er vrijwel zeker cyanide wordt gebruikt in dat gebied en ook op andere locaties in het binnenland.
De zakken zijn woensdagmiddag onder politiebegeleiding met trucks verplaatst en zullen op een beveiligde locatie worden opgeslagen die zal worden aangewezen door NIMOS en NCCR. Voorts vernemen wij, dat het bedrijf Haukes de enige vervoerder in Suriname is die internationaal gecertificeerd is om cyanide vanuit de port of entry naar de eindgebruiker te vervoeren over de weg. Multinationals zoals Newmont en RGM, eisen eveneens deze certificering.
De regeringsraad heeft vorige week woensdag besloten, per direct het gebruik van cyanide in de kleinschalige goudmijnbouw te verbieden. Aanleiding zijn de hoge cyanidewaarden die zijn aangetroffen in twee watermonsters genomen nabij de plek Toebuka Mauw op het Stuwmeer. Minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu, geeft aan dat deze ‘Total Cyanide’ waarden 1600 maal hoger zijn dan de internationale vastgestelde normen voor drinkwater. Tot nog toe is het gebruik van cyanide uitsluiten voorbehouden aan Newmont en Rosebel Gold Mines, die ook over de nodige vergunningen beschikken.