Caribische meteorologische dienst waarschuwt voor El Niño:

Mogelijk ernstige droogte, intense stormen en orkanen

Het wordt steeds waarschijnlijker dat er in de komende maanden een El Niño zal ontstaan. Caribische regeringen worden dringend verzocht de mondiale en regionale klimatologische omstandigheden nauwlettend in de gaten te houden en zich mogelijk voor te bereiden op zeer droge en zeer hete omstandigheden, zonder de mogelijkheid uit te sluiten van intense stormen of orkanen. Caribische regeringen, bewoners en andere belanghebbenden worden aangespoord om nauwlettend te blijven letten op verschuivingen in het mondiale klimaat, waaronder de waarschijnlijke opkomst van El Niño dit jaar.

De waarschuwing komt uit een gezamenlijke verklaring van het UWI Global Institute for Climate Smart and Resilient Development (The UWI GICSRD) en het Caribbean Institute for Meteorology and Hydrology (CIMH). Het instituut legt uit, dat El Niño de term is die wordt gebruikt om te verwijzen naar warmer dan normale oceaanoppervlaktetemperaturen nabij de evenaar in de Stille Oceaan.

De afgelopen drie jaar waren de wateren van de Stille Oceaan koeler dan gemiddeld als gevolg van een ongewoon aanhoudende La Niña. La Niña eindigde echter in maart en de oceaantemperaturen in de Stille Oceaan, zowel aan de oppervlakte als een paar honderd meter lager, warmen zo snel op dat veel grote atmosferische centra wereldwijd waarschuwen voor El Niño-omstandigheden. Jarenlang hebben UWI en CIMH onafhankelijk en soms in samenwerking onderzocht hoe El Niño-gebeurtenissen het Caribisch gebied beïnvloeden. Uit het onderzoek blijkt dat het Caribisch gebied tijdens een El Niño droog of zelfs ‘zeer droog’ kan zijn. De droogtes van 2009 tot 2010 en 2014 tot 2016, beschouwd als twee van de ernstigste die het Caribisch gebied in de recente herinnering hebben getroffen, deden zich voor tijdens een El Niño.

El Niño-verschijnselen worden ook in verband gebracht met een verminderd aantal orkanen als gevolg van minder gunstige omstandigheden voor ontwikkeling veroorzaakt door sterkere bovenste atmosferische winden.

Zelfs als de El Niño zich niet ontwikkelt, betekent het einde van de La Niña dat de klimaatomstandigheden zullen veranderen ten opzichte van wat de regio de afgelopen drie jaar heeft meegemaakt. Om het probleem nog groter te maken, is de Caribische Zee ongewoon warm voor deze tijd van het jaar. Dit vergroot de onzekerheid over of en hoe de regionale droogte en de activiteit in het orkaanseizoen dit jaar zullen evolueren, aangezien de warme zeeën rond het Caribisch gebied meer vocht en warmte in de atmosfeer uitstoten.

Naast het bijdragen aan zeer hete dagen en nachten en meer hittegolven, kan de zeer warme Caribische Zee kansen bieden voor de ontwikkeling van een zeer sterke orkaan, ondanks het dempende effect van El Niño. Om deze reden kan de regio niet genoeg op haar hoede zijn, aangezien er maar één orkaan of storm nodig is om enorme economische tegenslagen te veroorzaken in een getroffen land en soms in de hele regio.

Zeer warme zeeën hebben ook gevolgen voor mariene kustecosystemen zoals koraalriffen en zeegrasvelden, en de offshore visserij kan te maken krijgen met een verstoring van seizoenspatronen en onzekere vangsten. Het UWI-CIMH-onderzoek toont ook aan dat de gelijktijdige toestand van zowel de Stille Oceaan als de Atlantische Oceaan (beide warm dit jaar) een sterke invloed heeft op hoe het regenseizoen zich zal ontvouwen.

More
articles