Operatie PF in fraudezaken adviseurs Bolsonaro, werpt vruchten af

De Braziliaanse Federale Politie heeft vier adviseurs van de voormalige president Bolsonaro aangehouden en in verzekering gesteld. Tussen eind december 2022 en maart 2023 staken de adviseurs van Bolsonaro bijna 400.000 real aan dagvergoedingen in eigen zak – meer dan het dubbele, van wat ze tijdens hun ambtstermijn zouden mogen verdienen.

Betaald door de federale overheid gingen Max Guilherme Moura en de militairen Sérgio Cordeiro, Mauro Cid en Marcelo Câmara naar Orlando (VS) om Bolsonaro te adviseren, nadat hij het land op 30 december had verlaten. Het drietal werd gearresteerd en de vierde verdachte werd deze maand onderzocht en aangehouden op verdenking van deelname aan grootschalige fraude met vaccinatiecertificaten, voordat ze naar de VS gingen. De totale kosten voor de staatskas met dagvergoedingen en vliegtickets voor de vier verdachte personen bedroegen Real 467 duizend gedurende de drie maanden dat Bolsonaro in de VS vertoefde – 85% van dit bedrag is gerelateerd aan dagvergoedingen.

De dagvergoedingen betreffen bedragen die de overheid betaalt aan ambtenaren op dienstreizen om uitgaven zoals hotels en eten te dekken. De regering betaalde in totaal Real 397.000 aan dagvergoedingen aan de vier adviseurs op Amerikaanse bodem. Gedurende de hele ambtstermijn van Bolsonaro ontvingen dezelfde adviseurs minder dan de helft van dat bedrag (R$ 174.000) aan dagvergoedingen.

De inkomsten van de assistenten van Bolsonaro die door de PF werden onderzocht, zijn: Max Guilherme Moura: bruto-salaris van Real 6.681 plus pensionering als gepensioneerde autoriteit en bestuurder van Rio de Janeiro. Het totale dagloon dat hij verdiende in de VS (Real 130.000) is meer dan zeven keer de som van zijn nettosalaris als adviseur in de eerste drie maanden van het jaar (Real 17.800).

Sérgio Cordeiro: salaris van Real 14.081 bruto plus pensionering als reservesoldaat van Real 20.553, in totaal Real 34,6 duizend bruto. Het totale dagloon dat hij verdiende in de VS (Real 137.000) is meer dan vier keer de som van zijn nettosalaris als adviseur (Real 31.000) in de eerste drie maanden van het jaar. Marcelo Câmara: salaris van Real 10.831 bruto plus pensionering als reservesoldaat van Real 26.698, in totaal Real 37 duizend bruto. De totale dagvergoeding die hij in de VS ont-ving (Real 128.000) is vijf keer de som van zijn nettosalaris als adviseur in de eerste drie maanden van het jaar (Real 24.000).

Mauro Cid: salaris van luitenant-kolonel van Real 26.239 bruto. Tot december ont-ving hij als assistent van Bolsonaro een extra Real 1.734 per maand. Cid stond niet op de lijst van de acht adviseurs van de voormalige president, maar reisde op dezelfde dag als Bolsonaro naar de VS en keerde op 1 januari terug. Luís Reis: salaris van Real 9.732 bruto als reservesoldaat. Hij werd niet vermeld als een van de acht assistenten. Reis reisde niet naar de VS.

Tot nu toe blijven ze allemaal, in hechtenis, in de positie van adviseurs van de voormalige president die hun salaris ontvingen. Volgens de Braziliaanse wet heeft elke voormalige president recht op acht adviseurs, die hem levenslang mogen vergezellen, naast twee dienstauto’s. Hun salaris wordt gefinancierd door de federale overheid.

Bolsonaro ontkende vaccin kaartfraude en zei dat hij nooit was ingeënt. “Er is niet mee geknoeid. Ik heb het vaccin niet genomen en dat is het einde. Ik heb dat nooit ont-kend”, zei hij nadat zijn mobiele telefoon door de Federale Politie in beslag was genomen.

More
articles