Tijdens de conferentie inzake de grondenrechten Inheemse- en Tribale volken op 16 februari 2022, heeft de commissie van rapporteurs voor deze ontwerpwet Collectieve rechten Inheemse Volken en Tribale Volken samen met belanghebbende actoren van gedachten gewisseld over de conceptwet.
In de conferentie hebben geparticipeerd de Organisatie van Inheemsen in Suriname (OIS), de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS), de Vereniging van Saramaccaanse Gezagsdragers (VSG), A Marron Kompas, De minister van Indiaanse Zaken van de Coöperatieve Republiek Guyana, de technisch secretaris van de Nationale Commissie voor Inheemse Gebieden van de Republiek Colombia en de inheemse leider van Arhuaco.
Evenwel zijn de grondenrechten van de Inheemse en tribale volken nog niet bij wet geregeld. Met de kwestie Pikin Saron en de belangenstrijd die dreigt te ontstaan, is de roep evenals vorig jaar tijdens de voornoemde conferentie, dat het de hoogste is dat de grondenrechten van inheemse en tribale volken in Suriname bij wet worden geregeld.
Desgevraagd zegt Cedric van Samson van de VHP-fractie, dat het grondenrechten rookgordijn voor privébelangen speelt in de goudsector. ‘’Meerdere mensen die naast het vorige beleid stonden, hebben er nu belangen bij’’, aldus Van Samson.
Voorts meent het assembleelid dat ze een intentionele verwarring creëren, om zo de tribale volken en de inheemse emotie te verspreiden, om zo de privébelangen van enkelen te dienen.
‘’Niet alleen belangen van truckhouders, goudzoekers, concessionarissen, maar ook mensen in bepaalde dorpen die privébelangen hebben en achter het rookgordijn van grondenrechten, hun belangen proberen te behartigen’’, aldus Van Samson. Ook de bestuurskundige August Boldewijn, ging in op de kwestie Pikin Saron en wijst op de positie van de inheemse Surinamers en noemt het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens. Het hof heeft volgens hem, in het Kaliña- en Lokono-vonnis uitspraak gedaan over de positie van onder andere de mensen die betrokken zijn geweest bij de ongeregeldheden te Pikin Saron. Boldewijn stelt dat de verdachten in de zaak Pikin Saron een grondslag hebben op te komen voor hun rechten. Boldewijn zegt, het zijn geen kleine kinderen of domme Indianen, maar ze zijn heel goed op de hoogte van wat zich afspeelt rond de goudconcessies en de rol van ABOP-voorzitter Brunswijk. Tevens is Boldewijn van mening, dat de voorzitter van de ABOP goed op de hoogte is van de omstandigheden en problemen van de inheemsen in het gebied. Hij zou beter moeten weten, in plaats van de samenleving te leiden naar onrust in het land.
Van Samson zet uiteen dat als het uitgeven van een concessie tot onrust in het gebied leidt, dan moet er een oorzaak zijn voor de gebeurtenissen. Het assembleelid vindt, dat het leefgebied van de mensen niet verstoord wordt door het ‘‘westers leven’’. Voorts stelt hij dat te allen tijde het leefgebied van de mensen, hun traditionele leefwijze, jachtvelden, kostgronden, farmaceutische producten uit de natuur beschermd moeten worden.
Zowel Boldewijn als Van Samson beamen het feit, dat de inheemsen al eeuwenlang wonen in deze gebieden. Het assembleelid zegt verder dat in reactie op het standpunt van de assembleevoorzitter Marinus Bee, dat er sprake is van een vonnis van ons land. Van Samson begrijpt dat, maar zegt dat niemand het recht heeft om het recht in eigen handen te nemen op basis van een vonnis.