‘Journalistiek is enige kanaal voor transparantie, goed bestuur en verantwoording’

3 mei Internationale Dag van de Persvrijheid

“De Internationale Dag van de Persvrijheid wordt vandaag, woensdag 3 mei gevierd. Het thema dit jaar: ‘Shaping a Future of Rights: Freedom of expression as a driver for all other human rights’, belicht de belangrijke rol van de vrijheid om ideeën te ontvangen en door te geven. ‘’2023 markeert ook de 30e verjaardag van de vaststelling van het mandaat van de speciale rapporteur van de Verenigde Naties voor de bevordering en bescherming van het recht op vrijheid van meningsuiting door de Commissie voor de rechten van de mens van de Verenigde Naties”, aldus de Associatie van Caribische Mediawerkers (ACM). Vrijheid van meningsuiting is niet alleen vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, maar staat ook vermeld als een fundamenteel recht in veel van onze grondwetten in het Caribisch gebied. “Een klein aantal landen is zelfs een stap verder gegaan en heeft de persvrijheid verankerd. Persvrijheid in de wereld biedt een kans om zich te concentreren op het immense belang en de verbinding van de vrijheid van meningsuiting met alle andere mensenrechten, zoals onderwijs, gezondheid, bewegingsvrijheid, rust en vrije tijd, en de vrije wil van het volk om hun leiders te kiezen. Bij gebrek aan vrijheid van meningsuiting, meestal via de me-dia, kan het publiek niet goed worden voorgelicht en geïnformeerd over de andere mensenrechten waarop het recht heeft”, stelt de ACM.

Daarom dringt de ACM er bij Caribische besluitvormers op aan om de snelle vooruitgang in sociale media te gebruiken als een massacommunicatiemiddel om de stroom van informatie over alle onderwerpen van algemeen belang die de vele facetten van de andere mensenrechten raken en aangaan, te vergemakkelijken.

De ACM heeft een sombere kijk op de toenemende praktijk van besluitvormers, met name die in de politieke sfeer, die hun toevlucht hebben genomen tot eenrichtingscommunicatie via Tweets en Facebook-video- en tekstberichten. Deze aanpak lijkt een duidelijke vermijding van controle op persconferenties en interviews. De ACM dringt aan op een einde aan een dergelijke praktijk die het publiek berooft van details die het in staat stelt rationele beslissingen te nemen. “Deze tekortkomingen in de vrijheid van meningsuiting leiden tot disfunctionele samenlevingen.”

Met de wildgroei aan sociale media en alle bijbehorende misstanden van misinformatie en desinformatie is het onwrikbare standpunt van de ACM, dat er onschatbare ruimte is voor journalistiek als middel tot vrijheid van meningsuiting. Professioneel geoefend om nauwkeurigheid en eerlijkheid te garanderen; journalistiek is het enige kanaal om het publiek te cultiveren als veranderaars voor transparantie, goed bestuur en verantwoording.

Namens het bestuur en de leden van de ACM en alle andere mediawerkers in het Caribisch gebied, dringt de ACM er bij ons allemaal op aan waakzaam te zijn en te waken voor nieuwe wetten, voorschriften en praktijken die het principe van de vrijheid van meningsuiting schenden.

More
articles