São Paulo geeft bivalent vaccin vrij voor mensen van 12 – 59 jaar met comorbiditeit

Brazilië is in februari begonnen met het toepassen van een bivalent vaccin tegen de nieuwe virusziekte Covid-19, te beginnen met de kwetsbare groepen, waaronder mensen ouder dan 70 jaar. Het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid heeft de vaccinatiecampagne tegen Covid-19 afgelopen maandag uitgebreid met de bivalente dosis voor iedereen ouder dan 18 jaar.

Volgens gezondheidsautoriteiten hebben de vaccins bewezen, veilig en doeltreffend te zijn en complicaties te kunnen voorkomen.  Tijdens deze eerste fase zal het vaccin ook beschikbaar zijn voor degenen die immuungecompromitteerd zijn of in verzorgingshuizen wonen, leden van inheemse gemeenschappen en Brazilianen van Afrikaanse afkomst. In tegenstelling tot eerdere vaccins, die gericht zijn op bescherming tegen slechts één type virus, bevat het bivalente vaccin twee soorten antigenen, één van de oorspronkelijke stam van Covid-19 en de andere van de Omicron BA.1-variant.

Om in aanmerking te komen voor de bivalente vaccinatie, moeten mensen de oorspronkelijke tweevoudige vaccinatie voltooien. Het toevoegen van monovalente vaccins tegen Covid-19 is nog steeds beschikbaar voor de algemene bevolking en wordt als “zeer effectief” beschouwd bij het voorkomen van ernstige ziekten.

Op 20 april zouden meer dan 10 miljoen mensen de booster hebben gekregen,  8,1 miljoen van hen ouderen. Brazilië heeft sinds het begin van de uitbraak, meer dan 37 miljoen covid-besmettingen geregistreerd, met bijna 700.000 doden als gevolg van de ziekte.

More
articles