Bolsonaro onder de loep bij autoriteiten

Veel aanhangers van de voormalige president Jair Bolsonaro, hebben ten onrechte gezegd dat de verkiezingen zijn gestolen, een bewering die de drijvende kracht was achter de rellen, die waarnemers hebben vergeleken met het binnendringen van het Amerikaanse Capitool in 2021 door aanhangers van de voormalige president Donald Trump. Op de avond van 8 januari twitterde Bolsonaro, dat “vreedzame demonstraties, met respect voor de wet, deel uitmaken van de democratie. Maar plunderingen en invasies van openbare gebouwen, zoals wat er vandaag is gebeurd, net als die van links in 2013 en 2017, zijn dat niet.”

Bij de rellen van 8 januari, braken pro-Bolsonaro-demonstranten overheidsgebouwen in Brasilia binnen, na weken van demonstraties over de verkiezingen, die de huidige president ‘Lula’ da Silva de overwinning bezorgden, in een van de spannendste wedstrijden in decennia. Advocaten van Bolsonaro verklaarden dat hij slechts per ongeluk een Facebook-bericht had gemaakt, waarin hij de resultaten van de presidentsverkiezingen van 2022 in twijfel trok. Dat bericht wordt onder de loep genomen door justitiële autoriteiten die onderzoeken of Bolsonaro een rol speelde bij het aanzetten tot de rellen van 8 januari in het land.

Bolsonaro’s Facebook-bericht roept twijfel op, over de integriteit van de Braziliaanse stemmachines en de verkiezingsuitslag, waardoor Bolsonaro zijn bod op een tweede termijn verloor. Bolsonaro werd gisteren ondervraagd over door de Braziliaanse federale politie. Bolsonaro wordt onderzocht met betrekking tot zijn vermeende rol in de rellen, waarbij zijn aanhangers de gebouwen van het Hooggerechtshof, het Congres en het Presidentieel Paleis plunderden uit protest tegen zijn verlies aan ‘Lula’ da Silva in oktober. Lula heeft Bolsonaro eerder beschuldigd van het plannen van de opstand van 8 januari, die hij omschrijft als een “staatsgreep”.

More
articles