EZ werkt aan betere structuur bij beleidsvoering

Minister Rishma Kuldipsingh van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) heeft voor de aanvang van de wekelijkse vergadering van de Raad van Ministers (RvM) gezegd, dat haar ministerie nu bezig is zaken te ordenen. Het afgelopen jaar  heeft haar departement diverse kleine en grote projecten kunnen realiseren, zoals bedrijfsvergunningen en voertuigontheffingen,  met als reden dat zaken versneld worden uitgevoerd en dat ondernemers geen slachtoffer worden van lange wachttijden.

De exportbeurs was ook een project van het ministerie, zo ook de verkoopdagen met lokale ondernemers, waarbij het ministerie de consumenten erop wenst te wijzen, dat er goedkopere prijzen zijn dan ze merken. De bewindsvrouwe is niet ontevreden over wat haar ministerie heeft kunnen bereiken, ondanks de vele uitdagingen in de economische crisis waarin het land zit.

Kuldipsingh zei dat de regering haar beleid uitstippelt en het ook zal moeten uitvoeren. Volgens haar mag de samenleving, de regering en het bedrijfsleven haar volle ondersteuning verwachten, wanneer beleid gevoerd moet worden. Zij deed een beroep op ondernemers zich te houden aan wet-en regelgeving, en de samenleving ook haar ondersteuning verleent voor wat betreft prijscontrole. Mocht  de burger onregelmatigheden waarnemen over prijsopdrijvingen in de winkels, dan dient hij onmiddellijk het ministerie op de hoogte moet  stellen, zo alleen kan men door samen te werken, problemen helpen oplossen.  Kuldipsingh heeft ook verteld te werken aan het uitbreiden van de basisgoederen lijst,  maar die graag wil verruimen met lokale producten. “Er is een bekendmaking verstuurd naar diverse Surinaamse producenten om ze te vragen wat zij aan het ministerie kunnen aanbieden en zo de markt goed voorzien te kijgen, anders hebben wij er ook niets aan, als er geen opimale productie is”, aldus Kuldipsingh.

Zij zei dat de winsmarge bij de winkelier al tussen de 15-25 procent lag. De regering is toen met een besluit gekomen,  de winstmarge te verlagen om zodoende de samenleving tegemoet te komen, omdat zij het al moeilijk genoeg heeft. “Het is een maatregel voor een bepaalde  periode, en zodra wij uit die crisis komen, zal er weer onderhandeld worden om eveneens terug te gaan naar het reguliere”, aldus Kuldipsing.

More
articles