Local content helpt om ‘Dutch Disease’ in Guyana te bestrijden

Local content was goed voor 5% van de economie van Guyana in 2022, een mijlpaal voor de inspanningen van het land voor economische diversificatie en de bestrijding van de gevreesde ‘Dutch Disease’. De Local Content Act van Guyana, die de inkoop van goederen en diensten van Guyanese leveranciers verplicht stelt, heeft in het eerste jaar van haar bestaan ​​met succes contracten binnengehaald voor lokale bedrijven, goed voor een bedrag van 700 miljoen dollar.

Met een bruto binnenlands product (bbp) van Guyana van 14.370,9 miljoen dollar in 2022, vertegenwoordigt de 700 miljoen dollar die via local content wordt gegenereerd een aanzienlijke bijdrage aan de economie van het land, die met 62,3% groeide. De niet-olie-economie kende ook een sterke groei van 11,5% in 2022. Dit getuigt gedeeltelijk van het potentieel van local content om niet-oliesectoren zoals productie, bouw en logistiek te stimuleren door kansen te creëren voor Guyanese ondernemers.

De grondstoffenvloek kan zich manifesteren wanneer de sector die geassocieerd wordt met een grondstoffenhausse aanzienlijk groeit ten koste van andere sectoren. Met local content wordt het aantrekkelijk om een groot deel van de waarde van de uitgaven van oliemaatschappijen in het land te laten blijven om niet-oliesectoren te laten groeien.

Naarmate de oliesector in Guyana blijft groeien, wordt verwacht dat local content een steeds belangrijkere rol gaat spelen. De regering is al van plan om de categorieën in de Local Content Act uit te breiden van 40 naar ten minste 60, wat een sterker mandaat vertegenwoordigt voor de aanschaf van Guyanese goederen en diensten. Volgens dr. Martin Pertab, directeur van het Local Content Secretariat, zou de verhoging jaarlijks 300 tot 350 miljoen dollar extra kunnen opleveren.

De activiteiten van Exxon in het land zullen ook bijdragen aan de groei van local content. Met de toegenomen exploratie en productie in Stabroek, evenals plannen om 24 exploratieputten te boren in de Canje- en Kaieteur-blokken, zullen de uitgaven in de oliesector naar verwachting sterk stijgen. Bovendien zal de overheid naar verwachting blokken uitgeven aan het einde van de lopende offshore vergunningsronde, wat zal resulteren in een uitbreiding van de exploratieactiviteiten. Dit biedt Guyanese bedrijven een unieke kans om verder te profiteren van de Local Content Act en economische groei te stimuleren.

More
articles