Mac Andrew: Tegenstrijdigheid deels oorzaak van werkloosheid

Minimumuurloon voor dit jaar afgerond

Minister Steven Mac Andrew, van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken  (AWJ) heeft voor aanvang van de Raad van Ministers (RvM) vergadering tegenover journalisten verklaard, dat het probleem omtrent werkgelegenheid hem nog steeds zorgen baart.

De tegenstrijdigheid in het bedrijfsleven, is volgens de bewindsman nog steeds opmerkelijk. Er zijn burgers die aangeven dat ze geen werk kunnen vinden, en dan heb je aan de andere kant werkgevers die kampen met onderbemanning op de werkvloer, omdat het vinden van arbeidskrachten heel moeilijk gaat.

Het kan ook liggen aan het opleidingsniveau, en dat bijvoorbeeld opleidingen niet goed zijn afgestemd op de arbeidsmarkt. Er is ook een hoog drop-out percentage te merken in Suriname, wat betreft de scholing. Dat geeft ook aan, dat personen onvoldoende zijn opgeleid om de arbeidsmarkt te betreden. “De minister legt nu de focus op het verzorgen van vak-trainingen door tussenkomst van de SAO, wij zijn er ook van bewust, dat mensen andere aspiraties hebben, en sommige banen niet meer willen doen. Dat zal tot gevolg hebben dat die arbeidskrachten van elders gehaald moeten worden”, aldus Mac Andrew.

Op de arbeidsmarkt spelen er zeker andere factoren, die maken dat mensen op dit moment, afzien van banen vanwege hun persoonlijke omstandigheden, maar ook de lonen die zij aangeboden krijgen werken ontmoedigend, waardoor deze zaken ervoor zorgen dat heel wat vacatures oningevuld blijven.

Minimuurloon

Mac Andrew zei ook, dat als men geen besef heeft van  integriteit,  mensen niet moeten denken, dat anderen haar niet hebben. Er zijn best nog personen die integriteit en professionaliteit vertonen op de werkvloer.  De bewindsman zei dat het minimumuurloon voor dit jaar is afgerond, er is een nieuwe nationale loonraad gekozen, die zich gaat richten op de follow up trajecten, om na te gaan, wat de impact is van de macro-economische omstandigheden op het minimumuurloon en zullen ook het minimumuurloon voor 2024 moeten vaststellen.  Mac Andrew kijkt uit naar de ontwikkelingen van de loonraad en gaat ervan uit dat de juiste beslissingen genomen zullen worden, die zaken structureel en oplossend moeten laten werken.

More
articles