Coutinho: “CBvS hoopte dat banken hoge rente zouden geven aan spaarders”

Financieel deskundige Steven Coutinho en oud CEO van DSB zegt dat ook de Centrale Bank van Suriname (CBvS) tot doel heeft, de hoeveelheid geld die in omloop is te reguleren. Volgens hem moet de CBvS eigenlijk geld in omloop brengen of het eruit halen. Coutinho meent dat deze handelingen slechts een doel hebben en dat is om de inflatie zo laag mogelijk te houden, de meeste centrale banken hebben de intentie de inflatie op niet meer dan 1% tot 2% te houden.

Coutinho legt uit dat de Open Markt Operaties (OMO’s) van CBvS bedoeld zijn om de inflatie te beteugelen. Eerder, zo een 20 tot 30 jaar, zegt hij, heeft de bank met de kasreserveregeling gewerkt, een andere manier om geld uit de roulatie te halen.

Coutinho wijst erop, dat anderhalf jaar geleden, het hulpprogramma van het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) de OMO’s wilde gebruiken.

De CBvS heeft bij het gebruiken van OMO’s, het standpunt ingenomen, dat de bank de werking van deze operaties als een investering zag. De Centrale Bank heeft in die periode de commerciële banken aangeboden spaarcertificaten te kopen, waarop rente rust. Coutinho maakt duidelijk dat de banken hun voordeel wilden halen met de rente van de spaarcertificaten en zo geld te onttrekken aan de economie. Volgens hem hadden de banken liever hun geld gezet op de Centrale bank, dan zelf leningen te verstrekken aan bedrijven en andere rekeninghouders in de samenleving, waaraan toch risico’s aan kleefden.

De hoge rentes van OMO’s en de bedoeling ervan aldus de ex-directeur van Surinaamsche Bank is dat de Centrale Bank beoogt de inflatie omlaag te brengen. Hij noemde percentages van 50 tot 60% een gigantisch hoge inflatie in onze samenleving. Hij gaf het voorbeeld van SRD 100,- op de bank, dan zal een spaarder die 10% procent rente krijgt op SRD 100 merken dat met een inflatie van 60% de waarde van SRD 100,- gaat afnemen, dat wil zeggen, er kan veel minder met dat geld gekocht worden dan voorheen. Coutinho zegt verder dat de enige manier om de SRD waardevast te maken, is met de hoge rente ervoor te zorgen, dat de waarde van het geld afneemt. Hij gaf het voorbeeld van de inflatie die 50% is en dus de rente meer dan 50% moet zijn, om te voorkomen dat de SRD in waarde omlaaggaat. Volgens hem is dat het probleem en de bedoeling is, dat de banken de spaarders ook laten profiteren van de hoge rente door hetzelfde percentage dat de banken krijgen van de Centrale bank ook de spaarders toekomen. Dat zou spaarders opvallen en ze doen begrijpen, dat de SRD wel van enige waarde is en dus hun geld laten staan op de bank.

Echter is de hoge rente niet terechtgekomen bij de spaarders, en gebleven bij banken en verzekeringsmaatschappijen. Vandaar dat OMO’s niet geschikt zijn voor Suriname, zegt Coutinho. Volgens hem zijn de banken niet gedwongen om de hoge rente door te geven. “De Centrale Bank had gehoopt dat de banken de rente zouden aanbieden, maar dit moet afgedwongen worden”, aldus Coutinho.

More
articles