SURINAME NARCO ETAT

Suriname is volgens het Franse dagblad Le Monde, een land waar alle legitieme instellingen zijn gepenetreerd door de macht en rijkdom afgeleid van de illegale drugshandel. Volgens de Franse krant, belichamen twee mannen dit systeem en zij noemt ze met naam en toenaam: ex-president Desi Bouterse en vicepresident Ronnie Brunswijk. Le Monde heeft in een YouTube video de drugsroute Colombia-Suriname-Frans-Guyana-Frankrijk blootgelegd. Keerpunt was heel erg onder de indruk van deze beelden, maar tegelijkertijd schaamden wij ons diep voor het feit dat wij als centraal punt worden gezien van narco-taferelen. De illegale landsbanen zijn geen nieuw fenomeen, want die worden vaker vernietigd door het Openbaar Ministerie (OM). Om maar een voorbeeld te geven: een illegale landingsbaan te Tibiti, werd vorig jaar november vernietigd door het Justitieel Interventie Team met ondersteuning van deskundigen van het Nationaal Leger. De landingsbaan werd ontdekt nadat er op dinsdag 6 september 2022, een tweemotorig vliegtuig en 1091.5 kilo drugs en een machinegeweer werden onderschept. Deze grote hoeveelheid cocaïne en het machinegeweer werden door veiligheidseenheden in beslag genomen. Het OM stelde in een verklaring, dat het dit beleid zal voortzetten door de overige illegale landingsbanen die gebruikt worden voor drugstransporten, onklaar te maken. Wij vernemen namelijk al geruime tijd, dat er meerdere van dit soort landingen zijn, omdat de tweemotorige vliegtuigen die veelal gebruikt worden, niet in één keer een grote hoeveelheid kunnen vervoeren. Naar Keerpunt verneemt, wordt er al geruime tijd door de justitiële autoriteiten onderzocht hoeveel van dit soort vliegtuigen onder de radar ons land binnenkomen. De Franse krant heeft in zijn onderzoek samen met deskundigen, 1.000 satellietbeelden geanalyseerd vanaf de periode januari 2020 en kwam op een aantal van 64 vluchten, waarvan een kwart tijdens de vlucht boven Suriname het signaal uitschakelde, toch waren ze niet geheel onzichtbaar. De vliegtuigen lieten namelijk een spoor achter van rode, groene en blauwe stippen op een rechte lijn, hetgeen in de video van Le Monde duidelijk te zien is.

Le Monde analyseerde de satellietbeelden van de regio en via een reconstructie onderzocht zij de toeleveringsketen van Colombia tot Frankrijk. Cocaïne komt uit Colombia, volgens de Verenigde Naties de bron van meer dan 60 procent van de wereldwijde productie. De illegale drugstransporten lopen via containerschepen, vissersboten, kleinschalige semi-submersibles of kleine passagiersvliegtuigen. Ook volgde Le Monde een spoor van drugskoeriers die cocaïne smokkelen naar Europa. Vanuit Frans-Guyana zitten per vlucht naar schatting 50 drugskoeriers aan boord richting Frankrijk. De krant is erachter gekomen, dat het vervoeren van drugs steeds geavanceerder is geworden, want om te voorkomen dat de bolletjes kapotgaan in de maag, zijn ze in meerdere lagen plastic gewikkeld die het maagsap aankan. ‘’Voor het smokkelen van 1 kilo drugs, krijgen de koeriers  1000 – 1500 euro betaald – exclusief hun reis- en verblijfkosten. Sinds 2014 is de hoeveelheid in beslag genomen cocaïne in Frans-Guyana vertienvoudigd; van 100 kg tot 1,6 ton. Tegen 2022 was het goed voor ongeveer 20 procent van het totale aanbod in Frankrijk”, aldus Le Monde.  De krant stelt dat rond Bouterse en Brunswijk een heel crimineel netwerk gecentreerd is. Beiden komen met foto’s en hun veroordelingen voor drugshandel, in beeld. Ook Joël Martinus ‘Bordo’ komt in beeld als een goede vriend Brunswijk die in Frankrijk is veroordeeld voor het coördineren van een netwerk van cocaïnesmokkelaars uit Frans-Guyana. Al deze elementen maken Suriname, volgens Le Monde, tot een ideale transitzone voor de grote smokkelaars. Vanwege de verscherpte drugscontroles in Nederland weken zij uit naar smokkelroutes via zeeroutes met als alternatieve luchtroute luchthaven Félix-Éboué in Cayenne-Frankrijk.

Op 20 januari 2021 publiceerde Starnieuws het artikel: ‘Lockdowns, infiltraties en coke-ripdeals’, waaruit blijkt dat de drugshandel welig tiert, ondanks het coronavirus. Dit kwam doordat de lockdowns en covid-restricties in verschillende landen, in het voordeel hebben gewerkt van drugssmokkelaars. Er was minder controle en er waren ook minder havenarbeiders fysiek op hun posten aanwezig. Volgens Bob van den Berghe, coördinator van het Container Controle Programma (CCP) van het United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC), heeft dit kansen opgeleverd voor criminele organisaties bij het verschepen van partijen drugs naar Europa. “Ook in Suriname professionaliseert de drugshandel zich aanmerkelijk. Criminelen proberen smokkelwaar op slinkse manieren via verschillende routes, het land uit te krijgen. Wij van Keerpunt weten al jaren dat drugs worden verstopt in containers, zonder medeweten van de ‘uitvoerder’ en ‘invoerder’. Deze ‘lading’ vertrekt vaak door middel van medewerking van het havenpersoneel. De exporteurs en importeurs van de container, weten vaak niets over die ‘extra’ lading in hun container. Het is al vaker voorgekomen, dat cocaïne wordt aangetroffen in een extra wand, bodem of dak van een container. Ook wordt cocaïne verstopt in houtblokken, verwerkt in vloeistoffen, of zoals frequent gebeurt, het spul wordt verstopt tussen een legale lading. Ook in onze buurlanden leeft de handel in drugs, want de Guyanese politie heeft in 2020 drie buitenlanders gearresteerd die in een Cessna-vliegtuig zaten. Zij werden ondervraagd en verklaarden, dat ze met een ander vliegtuig op weg waren naar Suriname, toen dat vliegtuig mechanische problemen kreeg. In mei 2022 werd de piloot Diego Mauricio Blanco door de autoriteiten in Columbia gevangen genomen. Zoals onthuld door de DEA, is Blanco “verantwoordelijk voor de logistiek waar ze spuitinrichtingen hadden, stickers maakten en bestaande vliegtuigen dupliceerden (klonen), om de drugs te vervoeren”. De periode waarin de verdachte een misdrijf zou hebben gepleegd was tussen maart 2017 en april 2018, in die tijd maakte hij 23 vluchten waarbij op elke vlucht 400 kilo cocaïne werd vervoerd. De drugs werden naar andere staten van Brazilië, Honduras en Suriname gestuurd.

More
articles