Veehouders lijden enorme schade na in brand steken padiekaf

Koeien levend verbrand

Veehouders van Nickerie die koeien hebben grazen in de Stalweide blok 3 in de Nanipolder, zeggen grote verliezen te lijden. Ongeveer 25 koeien zijn de vorige week  levend verbrand  doordat padiekaf dat gedumpt wordt door pelmolenaar op een belendend perceel, in brand is gestoken. Veehouder Dewsahadatperad Tewarie, die ook koeien heeft grazen in de stalweide, zegt aan de krant dat de veehouders grote schade lijden. Volgens Tewarie had districtscommissaris Senrita Gobardhan de veehouders vorige week opgeroepen en meegedeeld dat het kaf dat op het perceel naast de stalweide wordt gedumpt, in brand zal worden gestoken. Veehouder Tewarie zegt dat behalve de koeien die levend zijn verbrand, er ook koeien zijn die het overleefd hebben, maar brandwonden hebben opgelopen aan hun poten.

“Toen het kaf in brand werd gestoken en de koeien het vuur zagen, raakten zij in paniek en renden juist de kant van het vuur op. De koeien renden door het vuur’’, zei Tewarie.

De brandweer trachtte het vuur te blussen, doch slaagde daar niet in. ‘’Als het kaf al goed in de fik is, heeft onderin nog vuur en duurt het nog een hele tijd voordat het echt goed is geblust’’, verduidelijkte Tewarie. ‘’Dit heeft gemaakt dat heel wat runderen hun poten hebben verbrand.’’ Tewarie zegt dat veehouders die koeien hadden met brandwonden, enorme verliezen hebben geleden, omdat zij die koeien voor veel minder geld moesten verkopen. Ongeveer 25 koeien hebben de brand niet overleefd.

De veehouders vragen zich af, hoe het lokale bestuur toe heeft kunnen staan dat kaf in brand werd gestoken, terwijl dicht bij runderen lopen te grazen in de weide. De veehouders die schade hebben geleden, willen weten wie deze schade gaat vergoeden. Gobardhan zegt aan de krant dat de brandweer alles in het werk gesteld heeft om het vuur te blussen, doch het vuur bleef smeulen, waardoor de koeien die erdoor liepen, brandwonden hebben opgelopen. Toen bleek dat het vuur bleef smeulen, dirigeerde het commissariaat een machine naar de plaats om het vuur verder te doven door het padiekaf te scheiden. De ernstig gedupeerde veehouders zeggen dat hun koeien niet het slachtoffer hadden hoeven worden. ‘’De veehouders vragen al jarenlang aan de autoriteiten om het terrein te omheinen’’, zegt Tewarie.

More
articles