Ziektes in taboesfeer, vereisen meer aandacht

(foto: Regillio Derby)

In het kader van de Internationale dag van de gezondheid, heeft het Diakonessenhuis onlangs een Gezondheidsbeurs georganiseerd. Yverne Polsbroek, manager paramedische diensten blijft van mening, dat depressie en andere ziektes die nog in de taboesfeer liggen, meer aandacht moeten krijgen. Veel afdelingen van het Diakonessenhuis waren vertegenwoordigd op de beurs, namelijk het laboratorium, de apotheek, fysiotherapie, diëtetiek, psychologie en logopedie. Het doel van de beurs was volgens Polsbroek de samenleving op een interactieve wijze bewust te maken van wat er zich allemaal afspeelt binnen de gezondheid.

Enkele afdelingen hebben op hun manier de mensen goed kunnen informeren over hoe om te gaan met stressfactoren. Volgens Polsbroek is er ook gesproken over hoe moeilijk het is voor de mensen zich te houden aan de therapie. Polsbroek verklaarde dat de omgeving van een persoon, die een bepaalde aandoening heeft, een grote rol speelt. “Over het algemeen weten we dat er bijvoorbeeld mensen zijn met HIV, echter staat het niet op hun voorhoofd geschreven dat ze besmet zijn, wel zouden degenen die de ziekte niet hebben, haar kunnen voorkomen”.

Polsbroek stelde dat het lab bijvoorbeeld, een belangrijke rol heeft in het stellen van een diagnose, bij oncologie en bij andere ziektes zoals sikkelcelllen, ook ziektes die in de taboesfeer verkeren. “Mensen hebben we ook bewust gemaakt  over hun voeding en het dieet dat ze kunnen hanteren om een gezonde levensstijl te behouden.”

 

More
articles