BOG verpaupert door financieel gebrek

Volksgezondheid zal zorgpunten BOG nader bekijken

Radjesh Ori, directeur bij het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), heeft in het radioprogramma ABC-Aktueel aangegeven, dat het BOG aan het verpauperen is door de weinige financiële middelen, waarmee deze afdeling van het ministerie van Volksgezondheid haar diensten moet leveren.

Ori zei dat het BOG sedert 2018  maandelijks een bijdrage krijgt van SRD 50.000, maar dat bedrag is ondanks de vele verzoeken tot het verhogen, hetzelfde gebleven. Verder is het met de huidige economische situatie waarschijnlijk niet haalbaar, het bedrag alsnog op te krikken. Het bedrag van  SRD 50.000 voor bijna 300 personeelsleden, is veel te weinig.

Volgens Ori is het door de huidige situatie elke dag een uidaging, de deuren van het BOG open te houden voor diensten. Wanneer  zaken op een rij worden gezet, lijkt het erop alsof het ministerie van Volksgezondheid, niet of onvoldoende aandacht heeft voor het BOG. Ori zei aanvullend,  dat het al een jaar en negen maanden geleden is, dat het BOG sedert de brand nog niet over zijn eigen telefooncentrale kan beschikken en het daardoor ook geen overzicht heeft van het aantal dengue gevallen.

Het BOG heeft in februari een brief gericht aan het ministerie van Volksgezondheid, waarin vervat een opsomming van een aantal aandachtspunten, en ook brieven waar  nooit antwoord op is gegeven. In 2007 werd er een herstructureringsprogramma gestart van het BOG dat gefinancierd was door de Nederlandse overheid, waarbij het BOG verheven zou worden tot een autoriteit, maar ook daarvan is uiteindelijk niets van terecht gekomen.

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft verklaard, dat naar zijn mening, de uitspraken van de directie van het BOG verregaand zijn. Alle feiten die door Radjesh Ori, directeur  van het BOG zijn aangehaald, zijn door de directie van Volksgezondheid  op een rij gezet om nader bekeken te worden. Na overleg tussen partijen zal de minister de media verder informatie verschaffen omtrent de kwesties die spelen bij het BOG.

More
articles