1 APRILMOP: ‘DRANGHEKKEN ONAFHANKELIJKHEIDSPLEIN OM GRAS TE BESCHERMEN’?

“De dranghekken rondom het Onafhankelijkheidsplein zijn bedoeld om de grasmat daar te beschermen, omdat er activiteiten zijn geweest in de afgelopen tijden en de grasmat moet weer groeien en beschermd zijn”, aldus de minister van Buitenlandse Zaken, Albert Ramdin. De groep die onlangs op vrijdag 24 maart de protestactie ‘Alles Plat’ organiseerde, wilde gebruik maken van het Onafhankelijkheidsplein, maar dat zou volgens Ramdin, niet goed zijn voor de grasmat. Hij stelde dat we het grasveld weer de kans moeten geven om te herstellen, maar zei ook, dat de dranghekken niet daar zijn geplaatst vanwege de demonstraties.  “Ten tweede moeten de initiatiefnemers van de protestdemonstraties een vergunning aanvragen om op het plein te demonstreren, anders kan dat niet gebruikt worden voor dit soort activiteiten. Orde en rust moeten te allen tijde bewaakt worden’’, zei Ramdin. Keerpunt is het ermee eens dat de grasmat gerehabiliteerd moet worden, maar wij roepen dit al voor deze regering werd gekozen.

De huidige regering is debet aan de vernieling van de grasmat op het Onafhankelijkheidplein, want vergunningen om activiteiten te organiseren worden uitgegeven vanwege het Kabinet van de President. Dus minister, als u iemand voor de gek wilt houden, is dit niet het moment en zullen wij het plaatsen onder de categorie van 1 april mop. Daarbij mag u dan de gekken sturen waar u wilt, maar wij weten inmiddels beter. Het is meer regel dan uitzondering dat er op het Onafhankelijkheidsplein activiteiten worden georganiseerd in verband met een of ander religieuze feestdag. Op zich hebben wij van Keerpunt niets tegen alle culturele groepen die de kans krijgen om hun geloof en andere activiteiten uitbundig te willen vieren op zo een speciale vrije dag, maar waar wij wel moeite mee hebben, is dat het Onafhankelijkheidsplein op allerlei manieren wordt ingezet, waarbij de eens zo mooie grasmat dusdanig wordt vertrapt dat die eruit ziet alsof er een kudde olifanten overheen heeft gelopen. Zelfs een kermisterrein ziet er momenteel beter uit dan ons Onafhankelijkheidsplein. Wat eens een prachtig groen grasveld was, is nu een grasmat die wekelijks wordt vertrapt omdat er zo vaak allerlei activiteiten op worden georganiseerd. Het gras is vanaf het aantreden van de regering Santokhi, bijna we-kelijks genadeloos vertrapt en zonder enig onderhoud, want de kale plekken zijn duidelijk zichtbaar. Je zou bijna kunnen zeggen dat men lak heeft aan het stukje erfgoed waarvoor het plein staat. Ooit toen Suriname nog een kolonie was, zou niemand het in zijn hoofd halen om er zelfs op te lopen, laats staan er allerlei tentjes op te plaatsen en daarbij een podium met stoelen. Nu worden er allerlei grote shows met enorme podia opgezet, vrachtwagens rijden af en aan, er rijden zelfs vorkheftrucks over het plein om zwaar materieel te verplaatsen. We kunnen nog eindeloos doorgaan, want wij spelen geen struisvogelpolitiek en rijden dagelijks langs het plein.

Ons hart bloedt! Wij zijn absoluut geen voorstander van de barbaarse manier waarop het Onafhankelijkheidsplein is gedegradeerd naar het niveau van een weiland, waar nu zelfs vee op geplaatst zou kunnen worden. Suriname bezit zoveel verschillende locaties die geschikt zijn om culturele activiteiten op te organiseren. Wat ons ook nog zorgen baart, is dat er totaal geen rekening wordt gehouden met onze monumentale panden. Er wordt gewoon vuurwerk afgestoken tijdens dit soort grote evenementen in de buurt van werelderfgoed. Wij kunnen ons niet voorstellen, dat niemand het gevaar ziet van vuurpijlen in de buurt van houten gebouwen die ruim 200 jaar oud zijn. Moeten er eerst ongelukken gebeuren of een brand ontstaan, voordat men begrijpt dat het afschieten van vuurwerk in de binnenstad, totaal onverantwoordelijk is? De districtscommissaris (dc) heeft geen oor voor dit soort klachten en doet alsof hij het niet begrijpt! Er zijn meerdere keren brieven verstuurd naar het Kabinet van de President en naar de dc, maar eenieder doet alsof zijn neus bloedt. Antwoorden zoals: ‘Het komt in orde en we checken het’, is alles wat we horen. Zijn wij daadwerkelijk zo diep gevallen dat wij de ernst niet inzien van de vernietiging die om ons heen plaatsvindt? De dranghekken om het plein en extra veiligheid waren zeker nodig op 24 februari, maar moesten er eerst ernstige vernielingen plaatsvinden op 17 februari, alvorens men beseft dat het verkeerd zou kunnen aflopen? Na 17 februari werd er een veiligheidszone ingesteld en die werd na enkele dagen opengesteld, omdat de regering toestemming had verleend om een groot Phagwafestival te organiseren op het plein, en dat ziet er nu nog erger uit dan voorheen. Er zijn wel dranghekken geplaatst, maar er gebeurt verder niets. Steeds maar wijzen naar de vorige regering heeft weinig zin. Als je beleid niet beter is dan het vorige, zal er geen herstel plaatsvinden. Dit is precies zo ook met het financieel-economisch beleid dat nog steeds niet behoorlijk van de grond kan komen, want de wisselkoers van de USD is bijna SRD 40 en de regering doet alsof ze er iets aan kan doen, maar zo werkt het niet. Het vertrouwen in onze munt is nog steeds niet hersteld, het geloof in een beter Suriname met de huidige beleidsmakers is afgenomen en de teleurstelling is alleen maar groter geworden. Wo seting ete of baka 2025? De regering zit er bijna drie jaar en we willen hiermee niet zeggen dat er geen hoop is, maar wij verwachten wel dat er verlichting komt, dat de zware lasten evenredig worden gedragen en niet alleen door de werkende klasse. We zijn geen werkpaarden van de regering, we willen niet werken om te overleven, zodat een kleine groep over onze rug rijker wordt. De samenleving wil eten, een huis bouwen, een auto kopen en sparen om vooruit te komen.

More
articles