Geleide koers in plaats van vrijemarkt koers

Naar verluidt stelt de consultant tevens econoom Gerard Lau, dat de Surinaamse economie moet gaan naar een geleide koers, in plaats van in te zetten op een vrijemarkt koers.

Echter is niet duidelijk geworden of Lau daarmee bedoeld dat de wisselkoers gehanteerd moet worden op basis van de euro of US-dollar. Dat wil zeggen, het geldverkeer bij wet vaststellen in de bovengenoemde respectieve koers voor ons land. Ook blijft vaag wat bedoeld wordt met “het vasthouden van de vrije koers voor een bepaalde tijd”. En dan de bijstelling naar hoog of laag, toch eventueel speculatie zou kunnen bevorderen. Hoe gunstiger dat gaat werken wordt niet duidelijk voor de gemiddelde lezer.

De econoom meent ook dat de werkwijze van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) met de monetaire reserves moeilijk en ingewikkeld is.

Eerder deze week in zijn publiek optreden zei Lau, dat eigenlijk Suriname in gevaar verkeert en vindt dat met een geleide koers het gevaar zal, tevens het hulpprogramma van het Internationaal Monetaire Fonds ons kan bijstaan om de economie te ondersteunen. Hij vindt het ondenkbaar de economie te kennen afremmen.

Lau schrijft de CBvS de rol toe, in plaats van het deviezenverkeer te, de deviezen geleidelijk te laten werken in de markt, waar het aanbod en de vraag profijt aan zullen hebben.

Volgens hem zou de steeds toenemende valuta hoeveelheid van de CBvS, gunstig kunnen werken in onze samenleving. Lau noemde als voorbeeld, dat een financiële instelling als de Inter-American Development Bank (IDB) die vijftig miljoen dollar geeft voor projecten aan Suriname en waarbij, dat geld op een rekening van de staat wordt gestort bij de CBvS. “Wanneer de staat dat geld gaat uitzetten, dan wordt het geld gewisseld bij de bank voor SRD’s en voor de projecten.

Die projecten hebben ook importproducten nodig, hetgeen bijdraagt aan belangrijke werkzaamheden om zo de opdracht op te leveren. Volgens hem worden er, “SRD’s hiervoor gebruikt die concurreren met de valutamarkt” Met deze uitleg doelt de econoom op een dergelijke interventie van de CBvS waarschijnlijk in het voordeel die van een geleide koers zou moeten zijn.

More
articles