Geldstromen cocaïne en illegale financiering witgewassen in Suriname

Naar verluidt is Surichange-directeur Terence Gonesh al geruime tijd ziek in Nederland, maar justitiële autoriteiten in dat land verdenken zijn bank in Suriname van witwaspraktijken via de Suri-Change B.V. in Nederland. Volgens berichtgeving in de media, zou de Centrale Bank van Suriname (CBvS) nader onderzoek moeten doen, waarmee de Suri-Change Bank zich in de afgelopen jaren heeft beziggehouden in ons land. Bestuurskundige, August Boldewijn ging in op de geldstromen van ons land, en stelde dat internationaal, Suriname al jaren betrokken is bij het witwassen van drugsgelden, ook stelde hij dat de euro 19,5 miljoen, waarop de Nederlandse justitiële autoriteiten beslag hebben gelegd, en het Openbaar Ministerie hoger beroep aantekende, nadat deze zaak door de Nederlandse rechter in het voordeel van Suriname was beslecht. Boldewijn was toen verrast dat deze gelden toch nog worden vastgehouden door de Nederlandse Justitiële autoriteiten.  Hij wees op oorlogen die gaande zijn, maar waar niet alleen in dit geval binnen het internationaal kader, witwassen van geldstromen plaatsvindt in ons land. Evenwel ook internationaal de geldstromen van cocaïnehandel, hier binnen onze samenleving worden witgewassen.

Volgens hem voltrekken deze zaken zich binnen het kader van internationale verhoudingen, en dus moeten we weten, hoe de geldstromen van Suriname lopen. Tevens hoe vanwege het Caraïbische gebied gekeken wordt naar de geldstromen van Suriname. In beide gevallen meent Boldewijn, is het belangrijk  te weten, waar deze gelden vandaan komen.

Tevens wees hij erop dat de geldstromen in Suriname niet altijd komen van criminele handelingen, maar ook van het financieren van oorlogen of andere zaken in bijvoorbeeld Europa, Amerika en het Caraïbische gebied. Zowel vanwege de internationale organisatie betreffende Risk Assessment, als het Caraïbische Risk Assessment wordt thans per land bekeken wat wordt gedaan om het witwassen van geldstromen uit de criminele sfeer, of het financieren van oorlogen uit onder andere de bovengenoemde landen, er maatregelen worden getroffen, aldus Boldewijn.

Hij meende dat als die maatregelen uitblijven, landen als Suriname dan op een zwarte lijst komen en hun  sociaal-economische ontwikkeling nog meer onder druk komt te staan. Van de veertig maatregelen die ons land al enige tijd geleden had moeten treffen, is aan slechts één tot nu toe voldaan.

More
articles