Strikte maatregelen om valutakoerstransacties te reguleren

De strikte maatregelen van de regering om de valutakoerstransacties te reguleren in ons land, zijn bedoeld om eindelijk onze munteenheid duurzaam waardevast te maken. Als het beleid voor de valutakoerstransacties goedgekeurd wordt in DNA, zal niet alleen het ministerie van Financiën en Justitie en Politie de controle op uitvoering van de regulering op zich kunnen nemen.

Er moet een beslissing genomen worden, hoe de onzichtbare beroepsmatige handelaren die grote invloed hebben op onze geldmarkt, zichtbaar gemaakt kunnen worden. De dringende noodzaak waarover de president het had in het parlement, zal zich moeten richten op het toezicht en de handhaving van banken, illegale geldtransacties bij de valutawisselkantoren en ook op andere plaatsen moet de controle aangescherpt worden, tevens toezicht op het verstrekken van kredieten door banken. De president maakte verder melding van de Powisi-certificaten die geherintroduceerd zullen worden. Opmerkelijk was dat hij sprak over een betere rente om te kunnen sparen in SRD. Volgens de president, zal ook de leiding van de Centrale Bank van Suriname conform de Bankwet, versterkt worden. Echter zullen ook de geldstromen van eerdergenoemde handelaren, nauwkeurig geïnspecteerd moeten worden.

Vandaar dat president Santokhi meent dat er ingegrepen moet worden, omdat zijn regering beseft, dat de rust op de valutamarkt herstelt moet worden en de koers onder controle.In een reactie op de aankondiging van de strikte maatregelen inzake de valutakoerstransacties, zegt de voorzitter van de politieke partij DA’91, Angelic del Castilho, dat haar partij voorstander is van een minder strikte valuta regulering. Hoe meer strenge regulering, hoe minder vertrouwen. “Dus vanwege dat oogpunt is het voorstel van de president een stap in de verkeerde richting”, zegt Del Castilho.

Er is hier sprake van dezelfde maatregelen, die eerder reeds aangetoond hebben niet te werken, alleen nu nog strenger. Hoeveel task forces kun je achter elkaar met betrekking tot hetzelfde probleem oprichten? Eerder is bij de ingrijpende herziening van de Wet Geldtransactiekantoren, al een taskforce aan de CBvS toegevoegd met noodtoestandachtige bevoegdheden over de gehele linie en bij iedereen binnen mogen treden en huiszoeking doen, zaken in beslag nemen en weg mogen voeren, op basis van het enkele vermoedens, wanneer er sprake is van overtreding van die wet-in het leven geroepen, zonder dat de koers stabiliseerde, aldus Castilho. Volgens haar maken de draconische maatregelen zoals in het destijds aangenomen pakket wetgeving – denk aan verplichte repatriëring van verkoopopbrengsten, verplicht afstorten van 35 procent van de in valuta gerealiseerde omzet – duidelijk dat de regering geen verschil meer maakt tussen publieke middelen en privévermogens van particulieren en ondernemingen: alles staat kennelijk zonder voorbehoud ter beschikking van de staat. Del Castilho wijst erop dat ondernemers al verplicht zijn tot het betalen van (maximaal) 36 – 38 procent inkomstenbelasting. Volgens haar is in die belasting, dan ook gewoon in valuta van ondernemers, die daarin omzet realiseren. Ze meent dat daarvoor wellicht zelfs korting op de verschuldigde belasting oplevert, ten opzichte van het verschuldigde bedrag in SRD. “Dus blijf af van al hetgeen de ondernemers overhouden ná betalen van belastingen”, zegt Del Castilho.

Ze zegt verder dat, “het een ondernemer volledig vrij zou moeten zijn, om zijn gelden in binnen- of buitenland op rekening te hebben staan, zolang hij de omzet waaruit de gelden afkomstig zijn maar verantwoordt in zijn aangifte en de op basis daarvan de verschuldigde belasting betaalt”. De politica komt tot de conclusie, dat “het denken dat de regering heeft doen besluiten, om naast belasting een nog groter beslag te durven leggen op het werkkapitaal van ondernemingen, namelijk dat in principe al het privévermogen dienstbaar is te maken aan de publieke sector, geeft aanleiding te vrezen, dat uiteindelijk ook familieovermakingen uit het buitenland, niet veilig zullen zijn. Dit geldt waarschijnlijk evenzeer voor binnenlandse particuliere spaartegoeden in valuta.”

More
articles