Hoofdinspecteur en ondergeschikten ingesloten voor mishandeling

In de zaak waarbij enkele arrestanten op het bureau Geyersvlijt ernstig werden mishandeld, zijn er enkele arrestaties gepleegd. Het gaat in dezen om een hoofdinspecteur, vijf politieagenten, vijf leden van het Korps Penitentiaire Ambtenaren (KPA) en vier leden van de Beveiliging en Bijstandsdienst Suriname (BBS). Volgens verklaringen van de aangehoudenden hebben ze in opdracht van de inspecteur gehandeld, omdat er sprake zou zijn geweest van verzet van de arrestanten.

Waarnemend korpschef, Ruben Kensen, zegt in gesprek met een lokaal medium  dat de hoofdinspecteur belast was met de algehele controle van de cellenhuizen en dat de politieofficier tijdens het strafrechtelijk onderzoek reeds uit zijn functie is ontheven. Hij bevestigde verder dat er inderdaad politieagenten en anderen zijn ingesloten en dat ze voor nu buiten functie zullen worden gesteld. Ook de tuchtmaatregelen vanwege de organisatie zullen niet uitblijven. Volgens Kensen zal de zaak niet met de mantel der liefde worden bedenkt.

De zaak kwam aan het rollen, toen enkele arrestanten vanwege het opgelopen letsel gebracht moesten worden naar de Spoedeisende Hulp (SEH). De familie van de arrestanten werd opgebeld om de kosten voor medische behandeling te komen dekken, waarna ze de advocaten inschakelde. Onder de arrestanten bevonden zich personen die verdacht werden van de plunderingen op 17 februari jl. Vanwege het KPA is bezorgd gereageerd op het aanhouden van de penitentiaire ambtenaren. Volgens de leiding van het KPA gaat het om leden, die waren uitgeleend ter ondersteuning van de politie.

Het is volgens de leiding van het KPA dus niet bekend, hoe het heeft kunnen gebeuren dat de cipiers betrokken zijn geraakt bij cellenhuiscontrole. Gisteren kwam de leiding bij elkaar voor spoedoverleg en zal nader bekeken worden, hoe de leden kunnen worden bijgestaan. De leiding keurt het mishandelen van burgers die zijn aangehouden met klem af en zal ook niet schromen, disciplinaire maatregelen te treffen als blijkt dat de cipiers zich schuldig hebben gemaakt aan mishandeling.

More
articles