JUISTE MOMENT OM DSB EN HKB TE FUSEREN

In juni 2019 maakte de redactie van deze krant reeds melding, dat er sprake zou zijn van een fusie tussen De Surinaamsche Bank (DSB) en de Hakrinbank (HKB). In de gemeenschap reageerde men zeer verontwaardigd, maar wij van Keerpunt wisten toen al, dat er een addertje onder het gras lag, want tijdens de laatste aandelenemissie van DSB in november 2018, werd er al een coup gepleegd op DSB door een aantal verzekeringsmaatschappijen, inclusief de HKB.

De aandelenemissie van DSB had tot doel het versterken van het eigen vermogen en daarmee ook het verbeteren van de kapitaalratio’s van de bank. De aandelenemissie van DSB pakte verrassend goed uit, want Fatum, Self Reliance en de HKB, hadden groots ingeschreven. Assuria N.V., die grootaandeelhouder was van DSB, ging toen van 44 procent terug naar ongeveer 17,5 procent. Hierdoor kregen Assuria, Self Reliance, Fatum en de Hakrinbank, elk een belang van ongeveer 17,5 procent in DSB. Volgens betrouwbare bronnen was dit de eerste stap tot een fusie van de HKB en DSB.

Deze informatie kreeg Keerpunt al in 2019, met de bevestiging dat de toenmalige minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad en de ex-governor van de Centrale Bank van Suriname, Robert van Trikt, deze twee banken wilden fuseren om op die manier een van de grootste banken in het Caribisch gebied op te zetten. Met deze fusie zou een aantal directieleden binnen beide banken worden samengebracht. Nu gaan er al enige tijd geruchten dat de huidige CEO van de DSB, nog steeds niet is goedgekeurd door de CBvS en de COO, maar toch nog een jaar zal aanzitten en vervolgens met pensioen zal gaan. Sinds december vorig heeft DSB nog een statutaire directeur erbij. De directie van de HKB bestaat binnenkort alleen uit een CEO, want de CFO heeft onlangs haar ontslag ingediend.

Gezien de structuur van de beide banken en hun directies, zou het nu het juiste moment zijn om deze twee banken te fuseren tot de grootste bank van Suriname. De plannen voor een fusie zijn al geruime tijd in de pijplijn en lijken nu realistischer, aangezien de aandeelhouders eerst akkoord moeten gaan met het plan.

De Staat Suriname is nog steeds grootaandeelhouder in de HKB en heeft ook nog een aanzienlijk belang in DSB, dit geeft hem een solide reden, omdat deze ‘nieuwe’ grote bank heel veel voordelen kan bemachtigen binnen het Caribisch gebied. De staat heeft tot nu toe 51 procent belang in de HKB en ook een minderheidsbelang in DSB. Wanneer deze fusie plaatsvindt, zal de regering 20 procent bestaande aandelen krijgen in de nieuwe bank, waardoor zij toch nog veel sterker staat dan elke voormelde individuele aandeelhouder.

Het is de bedoeling om een grote sterke Surinaamse bank te creëren om te concurreren op de Caribische markt. Wij vernemen, dat deze nieuwe ‘Surinaamse Hakrinbank’ op het gebied van compliance en AML/CFT, deuren zal openen voor Suriname en dat de regering daarom voornemens is dit plan door te voeren. Keerpunt is het zeker eens met deze stap, maar dan moet de directie wel bestaan uit personen van onbesproken gedrag.

Dit is helaas niet geval bij de CEO van de HKB. De taferelen bij de HKB en het gedrag van de CEO zijn veelvuldig besproken in de media. Op zich heeft Keerpunt geen moeite met een sterke bank die internationaal veel zal kunnen bewerkstelligen voor ons land, maar waar wij wel moeite mee hebben, is dat de algemeen directeur van deze nieuwe bank, een persoon is die al een grote smet heeft op zijn naam die nooit meer weg zal gaan. Zo iemand kunnen wij niet het gezicht laten zijn om ons land te vertegenwoordigen. Wij vragen de regering dat indien zij doorgaat met dit plan, dat zij wel iemand plaatst van onbesproken gedrag om  bank te leiden, want anders creëer je imagoschade voor een instelling die juist moet uitkomen als een nieuw begin voor onze economie in ‘doing business with Suriname’, vooral als we denken aan ‘Big Oil Business’.

More
articles