‘Mensen willen protestactie misbruiken voor criminele activiteiten’

KPS zal niet schromen op te treden

Kenneth Amoksi, minister van Justitie en Politie (JusPol) deelde gisteren tijdens een persconferentie mee, dat de autoriteiten via de inlichtingendienst informatie hebben gekregen dat er personen zijn die criminele intenties hebben voor de protestactie ‘Alles Plat’ die vandaag gehouden wordt. ‘’We hebben de informatie dat er mensen zijn die het protest willen misbruiken voor hun criminele activiteiten. Ook hebben we informatie dat criminelen zich gaan begeven onder de protesterenden. We hebben zelfs informatie dat er mensen zijn die namaak politie-uniformen hebben laten vervaardigen‘’, aldus Amoksi. Hij benadrukte dat er aan de hand van wat er aangetroffen wordt, opgetreden zal worden. Indien de situatie uit de hand dreigt te lopen, zal de politie kordaat optreden. ‘’Zaken zullen anders aangepakt worden’’, zei Amoksi, doelend op de protestactie van 17 februari, die ontaardde in vernielingen, plunderingen en geweld.

‘’De preventieve maatregelen zijn reeds zichtbaar’’, stelde Amoksi. Het Korps Politie Suriname (KPS) is volgens de minister, goed voorbereid op de protestacties.

Tijdens het overleg tussen de organisatoren van het protest en districtscommissaris (dc) Ricardo Bhola, zijn volgens Amoksi twee opties geboden: de organisatoren konden wel/geen vergunning aanvragen. De organisatoren stelden geen vergunning aan te willen vragen.

Amoksi zei dat de politie en de dc derhalve niet de mogelijkheid hebben om instructies te geven voor de begeleiding, ordetroepen en dergelijke rondom het protest. ‘’We gaan dus als overheid moeten handelen zoals de zaak aan ons wordt gepresenteerd. De veiligheidsdiensten zijn voorbereid voor mogelijke calamiteiten. Ondernemers zijn geadviseerd om hun zaken open te houden, ook de overheid gaat niet sluiten. We zijn voorbereid op eventuele calamiteiten zodat hetgeen gebeurde op 17 februari, zich niet herhaalt‘’, aldus Amoksi.

Defensieminister Krishna Mathoera, minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken en minister Rishma Kuldipsingh van Economische Zaken, roepen burgers op het protest niet uit de hand te laten lopen. Ramdin: ‘’Protesteren is een recht van elk burger, echter moet het protest op de juiste manier geschieden.’’ De ministers benadrukken unaniem, dat er niet geschroomd zal worden op te treden tegen mensen die misbruik van de situatie wensen te maken.

More
articles