SKALIANS WEER ACTIEF?

Volgens een bericht dat onlangs werd gedeeld op sociale media, heeft men zeer recentelijk delen van een reusachtige skalian op vrachtwagens verplaatst, richting West-Suriname en werd zonder enige hindernis, de brug over de Saramaccarivier bij Pikin Saron, gepasseerd. Keerpunt vraagt zich af, wat de overheid nu zal doen als blijkt dat de skalians weer actief zijn in ons binnenland. Wij waren namelijk zeer verheugd, toen vorig jaar eindelijk de knoop werd doorgehakt om deze milieuvernietigende vaartuigen te vernietigen en dat er duidelijk een signaal was gegeven met betrekking tot het standpunt van de regering. Deze milieuverontreiniging werd de afgelopen jaren, ondanks het geklaag van verschillende milieuorganisaties en activisten, toegestaan door de voormalige regering. Sterker nog, de bevolking werd gewoon voorgelogen en zelfs wijsgemaakt, dat de skalians behoorden tot een ‘essentiële dienst’. De toenmalige minister van Natuurlijke Hulpbron-en beweerde destijds tijdens een persconferentie, dat de pontons kwikresten aan het verwijderen waren uit de rivieren. Het bewijs ligt daar en het is meer dan duidelijk, dat personen die onderdeel waren van de regering Bouterse, belangen hadden bij de skalians.

De regering Bouterse had geen enkel gevoel voor de binnenlandbewoners, integendeel werd hun woongebied verkocht voor een appel en een ei. Het is te wijten aan de illegale goudwinning dat rivieren in het binnenland zwaar zijn vervuild. Ook zijn bij verschillende dorpen, grote gebieden verwoest.

Wij vragen het Openbaar Ministerie (OM) om net als vorig jaar, nu weer alert te zijn. Vorig jaar heeft het OM met ondersteuning van leden van het Nationaal Leger en het Korps Politie Suriname (KPS), een duidelijk signaal gegeven toen het in het district Marowijne en wel in het gebied Stoelmanseiland, inspectiewerkzaamheden verrichtte. Het team heeft toen in dat gebied tien skalians (8 grote en 2 kleine) die daar opereerden, in beslag genomen en daarna onbruikbaar gemaakt. Dit gebeurde gelijk na het bezoek van de Franse minister van Justitie, de Bewaarder van Zegels, Eric Dupond-Moretti. Frankrijk heeft onlangs laten weten, dat het de drugsbestrijding, criminaliteit en illegale goudwinning hard aan zal pakken. Frankrijk zal nu meedogenloos klappen uitdelen aan criminelen. Tijdens het bezoek van de Franse bewindsman werden er afspraken gemaakt over de skalians, illegale goudwinning en kwikgebruik. Volgens Kenneth Amoksi, minister van Justitie en Politie, is de afspraak  gemaakt, dat zij op de Marowijnerivier klaar zijn met de skalians.

Keerpunt heeft jaren achtereen melding gemaakt dat aan de Surinaamse zijde van de rivier, de meeste oevers reeds goudwinningsactiviteiten hebben doorstaan en daardoor totaal zijn vernield, dan wel dat er thans levendige goudwinningsactiviteiten plaatsvinden.  Dit is een zeer triest beeld, dat vergaande consequenties zal hebben voor mens en milieu. Tot voor kort was er geen actuele inventarisatie gemaakt van alle actieve skalians verspreid over de verschillende rivieren. Hiervan is sinds 2022 werk gemaakt en uit de inventarisatie is naar voren gekomen, dat er minder geïndustrialiseerde skalians actief zijn en dat er nog enkele kleinere platforms in de buurt van Langatabiki en nabij Papatam en de Litanirivier, zijn.

Verklaring?

Om terug te komen op de skalian die onlangs werd gesignaleerd, die zal vermoedelijk in de Tibiti- of Coppenamerivier in elkaar worden gelast. Is het misschien nu zo, dat men de skalian-activiteiten landinwaarts aan het verplaatsen is, omdat er problemen met de Fransen worden verwacht in de Lawa- en Marowijnerivier? De overheid moet hier maar zo snel als mogelijk, antwoord op geven. De minister van Natuurlijke Hulpbronnen, David Abiamofo, dient onverwijld met een verklaring te komen, aan wie een vergunning is verleend om in de Tibiti- of Coppenamerivier door middel van een skalian, goud te gaan winnen en grote ecologische schade te veroorzaken. Blijft de minister stil, dan is het wederom duidelijk, dat dit land is overgeleverd aan goudrovers, drugscriminelen, witwassers en ander crimineel gespuis dat zowel in de regering als daarbuiten, grote invloed heeft en waar het hoogste gezag niet tegen kan of wenst op te treden en dan simpelweg, omdat de politieke enge belangen zwaarder wegen dan het algehele lands- en volksbelang. Straks kan de vis uit de voormelde rivieren niet meer gegeten worden en zal ook de vis in een rivier in het midden van het land, sterven door de vreselijke gifstoffen die erin zullen worden gedumpt.

More
articles