BAVP ONZIN

Op 25 mei 2020 heeft het Surinaamse electoraat beslist, dat een andere regering Suriname voor de periode van vijf jaar zal mogen besturen. Na deze volksbepaling ontstond de coalitieregering onder leiding van Chandrikapersad Santokhi, onze huidige president. Een coalitieregering bestaande uit VHP, ABOP, Pertjajah Luhur en de NPS kregen mandaat het land te besturen. Inmiddels heeft de NPS te kennen gegeven, niet langer deel van de coalitie te willen zijn en is inmiddels uitgetreden. De regering die in juli 2020 aan de macht kwam, kreeg het volledige mandaat en is verantwoordelijk voor het gehele bestuur en natuurlijk ook voor de bewaking en bescherming van de nationale soevereiniteit, de territoriale integriteit en de volledige bescherming en beveiliging van allen die in dit land woonachtig zijn tegen bijvoorbeeld de misdaad en overige excessen. We moeten met zijn allen te allen tijde kunnen rekenen op assistentie en bescherming van bijvoorbeeld de gewapende machten, wanneer zich dreigingen in welke vorm dan ook, zich voordoen.

Dat we niet zeker van een totale bescherming van onze veiligheid kunnen zijn, hebben we op 17 februari van dit jaar aan den lijve ondervonden. Een als vreedzaam aangekondigde protestdemonstratie liep door kwaadwilligen en misdadig ingestelden totaal uit de hand en liep uit op opzettelijke brandstichtingen, vernielingen aan het DNA-gebouw en grootschalige plunderingen van handelszaken in het centrum van de stad en later ook daarbuiten. Overduidelijk was het dat voornamelijk de politie niet bij machte was snel tegen dit excessief geweld, dat ook als zuivere relletjes kan worden aangemerkt, op te treden. Pas toen assistentie van het Nationaal Leger werd ingeroepen, kon de zaak in de middaguren onder controle worden gebracht. Inmiddels waren veel handelszaken geplunderd en intern zwaar vernield. Groot-en kleinhandelaren van verschillende etnische komaf werden zwaar getroffen door deze zogenaamde ‘looters’. Onder de slachtoffers bevonden zich ook Chinese handelaren. Een van de aanmerkelijkste plunderingen vond plaats in de zogeheten Times Mall. Dat daar zwaar werd huisgehouden en vernield, kan niet worden ontkend. Maar dat daags daarna er reeds werd geopperd  de ‘Chinese’ handelaren allemaal voor vuurwapenvergunningen in aanmerking te laten komen, is wel ongewoon en niet te verwezenlijken.

We willen namelijk geen vrolijke schiettent van dit land maken en ook niet het risico lopen dat er etnische wraakacties gaan plaatsvinden, wanneer een Chinese handelaar een rover of plunderaar doodschiet. Represailleacties vanwege een andere, grotere etnische groep kunnen zeer gevaarlijke consequenties hebben. Daarom is het op grote schaal wapenvergunningen aan een etnische groep verstrekken, omdat die zich nu door 17 februari totaal onveilig voelt, absurd. De overheid heeft de verantwoordelijkheid voor bescherming en beveiliging te zorgen, ongeacht de etnische afkomst van welke ondernemer dan ook. Niet omdat ze op 17 februari in eerste instantie heeft gefaald, moeten Chinezen nu allemaal met vuurwapens gaan rondlopen. En wat zal de overheid dan doen als alle andere handelaren in dit land, ongeacht etnische afkomst, vuurwapens willen en ook dat eisen? Willen we hier een soort ‘Texas’ creëren? Nee toch. Snel na deze rampzalige 17 februari kwam de overheid met een jos josi oplossing om tientallen Chinese handelaren in de gelegenheid  te stellen, Buitengewoon Agent van Politie (BAVP) te laten worden door ze op te leiden. Gaan we nu ook de verantwoordelijkheid van de politie afschuiven op een etnische groep die zich toevallig bedreigd en of onveilig gevoelt? Gewoon te belachelijk voor woorden. We mogen gevoeglijk opmerken dat binnen de opleiding tot Buitengewoon Agent van Politie, men het Nederlands machtig moet zijn en dat zijn de meeste Chinese handelaren niet. Ook zal men goed vertrouwd moeten geraken met alle regels vervat in het Politiehandvest. Hoe wil men dat duidelijk maken aan deze groep? Personen die de opleiding tot Buitengewoon Agent van Politie volgen, moeten ook een redelijke kennis vergaren van de wettelijke regels in het Wetboek van Strafrecht en Strafvordering.

Ook kunnen zich behoorlijk wat problemen voordoen, omdat ook dat allemaal in het Nederlands wordt voorgehouden en ons alfabet deze lieden vreemd is. Overigens is het ook zo dat een Buitengewoon Agent van Politie, niet per definitie de beschikking over een vuurwapen inclusief daarbij horende vergunning krijgt. De Chinese handelaren groot en klein nu BAVP’er maken en misschien ook nog over een vuurwapen laten beschikken, is zeer onredelijk tegenover alle andere ondernemers in deze gemeenschap die al jaren een aanvraag voor een vuurwapenvergunning hebben ingediend en nooit meer iets van het Parket van de Procureur-Generaal te hebben vernomen.

De protesten en kritiek op deze ongebruikelijke BAVP-stap van de regering Santokhi zijn niet gering en juist daarom, moet ze er niet aan beginnen. Wat de regering wel moet doen, is een goed strategisch beveiligingsplan uitwerken en in gereedheid houden, om bij zich voordoende calamiteiten adequaat te kunnen optreden. De regering moet ervoor zorgen dat we ons veilig voelen tegen misdadigers die wensen over te gaan tot vernielingen en plunderingen, maar moet ons ook bijstaan wanneer we het slachtoffer worden van andere vormen van criminaliteit. Als ze dat kan garanderen, heeft niemand behoefte aan een opleiding tot BAVP’er en nog minder het voortdurend rondlopen met een pistool of revolver.

More
articles