Wereld Consumenten Dag in teken van vermindering energieverbruik

World Consumer Rights Day (Wereld Consumenten Rechten Dag), is een jaarlijks evenement dat op 15 maart wordt gevierd om het bewustzijn over consumentenrechten te vergroten. Het thema van dit jaar is: ‘Empowering consumers through clean energy transitions’ (Consumenten stimuleren om zoveel als mogelijk gebruik te maken van schone energie). Aan de hand van dit thema, adviseert de afdeling Consumenten Zaken (COZA) van het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ), consumenten om hun energieverbruik te verminderen, hetgeen goed is voor het milieu en de portemonnee.

De afdeling Cosumenten Zaken is sinds 1 februari 2013  ingesteld en vanaf dat jaar wordt World Consumers Rights Day ook in Suriname gevierd. Deze afdeling met als waarnemend hoofd Graciëlla Chin-A-Foeng-Hardjopawiro, is er om de consumenten te beschermen en om hen bewust te maken van hun rechten en plichten. Uit een enquête van de afdeling COZA, is gebleken dat de meeste consumenten niet weten dat de consument rechten en plichten heeft. Het is daarom heel belangrijk dat deze dag gevierd wordt. Consumenten behoren volgens COZA tot een risicogroep als het gaat om economisch verkeer. Volgens Chin A-Foeng is er in Suriname nog geen speciale wetgeving die consumenten beschermd.

De visie van COZA is het maximaliseren van consumentenbescherming door middel van het waarborgen van de gezondheid van de consument en productveiligheid, evenzo het stimuleren van de economische concurrentie (mededinging), efficiëntie en innovatie teneinde consumenten goed geïnformeerde keuzes te laten maken en algehele toegang te bieden tot ethische en competente marktaanbieders wat duurzame consumptie tot gevolg zal hebben.

More
articles