ING beperkt kredietverlening aan de olie- en gasindustrie verder

ING beperkt de financiering van de olie- en gasindustrie verder, vermindert het volume van de verhandelde olie en gas dat het financiert en financiert niet langer mid-stream-infrastructuur voor nieuwe olie- en gasvelden, zei de in Nederland gevestigde bank dinsdag. Vorig jaar zei ING dat het ernaar streeft om nieuwe financiering van hernieuwbare energie tegen het einde van 2025 met 50 procent te laten groeien en niet langer specifieke financiering voor nieuwe olie- en gasvelden zal verstrekken. Volgens het beleid van vorig jaar verstrekt ING geen speciale stroom-opwaartse financiering – leningen of kapitaalmarkten – voor olie- en gasvelden die zijn goedgekeurd voor ontwikkeling na 31 december 2021.

Nu breidt de bank die benadering ook uit naar mid-stream olie en gas, zei de bank vandaag, eraan toevoegend dat ze de bestaande toezeggingen aan haar klanten zou respecteren. Toch stopt ING niet zonder meer de financiering van alle fossiele brandstoffen, want er is simpelweg nog niet genoeg groene energie. Zelfs in de toekomst zal CO2-neutrale (ook wel ‘net zero’ genoemd) wereld  niet gelijk staan ​​aan een volledig fossielvrije wereld.

‘’Het financieren van fossiele brandstoffen is een evenwichtsoefening”, zei ING in de verklaring van vandaag, erop wijzend dat “we onze klimaatactie in evenwicht willen brengen met onze maatschappelijke rol om ervoor te zorgen dat energie betaalbaar en beschikbaar blijft voor mensen en bedrijven”.

Veel banken hebben het afgelopen jaar maatregelen genomen om financiering tot fossiele brandstoffen te beperken, maar ING heeft een van de meest ambitieuze beleidsmaatregelen op het gebied van kredietverlening aan olie en gas.

Begin deze maand zei Deutsche Bank dat het een strenger beleid voor kolenfinanciering zou gaan voeren als onderdeel van aanvullende maatregelen om haar net zerobeleid te versterken, eraan toevoegend dat het op een gegeven moment ook haar olie- en gasbeleid zou actualiseren. De Deutsche Bank zou enkele updates over haar olie- en gasleningenbeleid kunnen aankondigen in haar niet-financiële rapport dat op 17 maart 2023 zal worden gepubliceerd.

Vorige maand zei Barclays dat het niet langer financiering zou verstrekken aan oliezandbedrijven of oliezandprojecten en aangescherpte voorwaarden voor leningen voor thermische kolen in een bijgewerkt beleid, dat echter niet voldeed aan het aankondigen van algemene toezeggingen of doelstellingen voor de financiering van olie en gas.

More
articles