Veel uitdagingen rond implementatie beleidsdoelstellingen bij tribale volken

De  delegatie van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties heeft op 13 maart vergaderd met diverse directieleden en departementsleden binnen het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS). Er is gesproken over de implementatie van de SDG-doelen voor de Marron en inheemse groepen, ontwikkelingsdoelen, landbouw en de uitdagingen waarmee men zit als het gaat om het implementeren van beleidsdoelen voor de gemeenschappen in het binnenland.

De FAO-delegatie is voor een vijfdaags werkbezoek in Suriname waarbij verschillende JPLNOB-stakeholders elkaar ontmoeten om kennis en ervaringen te delen over belangrijke beleidspraktijken met betrekking tot de integratie van protocollen voor vrije, voorafgaande en geïnformeerde toestemming (FPIC) in overheidsbeleidsprogramma’s die zich onder andere richten op inheemse en in stamverband levende volken.

Enkele uitdagingen die zijn genoemd:

*Projecten die niet reiken tot het binnenland vanwege de hoge kosten van transport.

*De tribale volken zijn twijfelachtig om steeds informatie te verschaffen, omdat zij stellen dat diverse organisaties slechts informatie halen en niets te doen.

*Geen vertrouwen in de overheid.

*De gemeenschappen verliezen hun interesse in projecten en willen direct tastbare zaken hebben.

*Werk/beleidsgebieden zijn niet altijd duidelijk. Bijvoorbeeld, wanneer komt het ROS-directoraat Ontwikkeling Agrarisch Gebied Binnenland in en wanneer het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij?

Beide partijen zijn overeengekomen dat middels dit programma de beleidsdoelstellingen van de medewerkers, het ministerie in zijn geheel en andere ministeries beter uitgewerkt zullen zijn. Het Leaving No One Behind (UN JP LNOB) programma is tevens erop gericht op het identificeren van de belangrijkste policy gaps in het beleid en mogelijke gebieden voor samenwerking, om zo gebruik te maken van de beschikbare kennis en middelen onder belanghebbenden om de verwezenlijking van de UN JP LNOB-doelstellingen mogelijk te maken.

Aanwezig bij deze vergadering waren van de FAO-delegatie Mauricio Mireles, Marrion Alleyne, Suresh Sookbir en Sylvia Namuju. Van het ministerie was aanwezig beleidsadviseur Ettiré Patra, Simone Sakia hoofd Internationale Betrekkingen,  beleidsadviseur Sharon Pinas, onderdirecteur Tinsia Plein, Wilfred Galant lid Plan Unit, Fabiene Kimpvel, Simone Boldewijn en Chanique Bipat.

More
articles